Kinda

Kinda kämpade om kulturpris

3:22 min

Kinda var en av elva kommuner som var nominerade till att få utmärkelsen Årets kulturkommun. Det räckte inte ända fram för det var Bollnäs som fick ta emot utmärkelsen under måndagen.

Bakom utmärkelsen står fackförbundet Vision som delar ut titeln till den kommun som prioriterar och använder sig av kulturen i kommunarbetet.
Kultur- och fritidschef Jerker Carlsson i Kinda tror att en förklaring till att kommunen nominerades är att man försöker ha en bredd inom kulturlivet trots att det är en mindre kommun.

– Vi har ett allsidigt kulturliv och tre bibliotek i Kisa, Rimforsa och ett nybyggt i Horn och det är inte så vanligt säger Jerker Carlsson.

Kultur- och fritidsförvaltningen i Kinda har 14 miljoner kronor i sin budget och den största posten står biblioteksverksamheten för på runt 4,5 till 5 miljoner kronor.

Jerker Carlsson hoppas nu på sikt att den kommunala musikskolan ska utvecklas till en kulturskola med ett utökat samarbete med grundskolan.

– Jag önskar att vi hade ett mer allsidigt utbud till våra barn- och ungdomar. Vi har en väldigt bra musikskola men att vi skulle kunna erbjuda kurser i även dans, drama mm och få in det ännu mer i skolarbetet. Det är en önskan så här innan jul säger Jerker Carlsson.