Norrköping

Busfabriken får kritik

3:08 min

Många populära lekland har allvarliga säkerhetsbrister. Det konstaterar Konsumentverket som granskat elva lekland runt om i Sverige. Bland annat fick Busfabriken i Norrköping ett flertal anmärkningar.

Den allvarligaste kritiken mot Busfabriken var att det fanns flera platser i anläggningen där barn kan fastna med huvud eller hals och riskera att strypas, dels i en kryptunnel och dels i en klätterkonstruktion.

Susanne Stolth, ansvarig på Busfabriken, säger idag att det berodde på ett konstruktionsfel hos tillverkaren.

– De här grejerna kom ju så här från det företag som vi anlitade när vi byggde. Det är ingenting som vi själva har byggt, säger hon.

De senaste åren har antalen lekland i Sverige ökat, och efter ett tiotal anmälningar om allvarliga olyckor inledde Konsumentverket en granskning.

I Norrköping hittades totalt femton fel. Det handlade bland annat om att det stötdämpande underlaget var otillräckligt, att fallskydd saknades på flera ställen, att vuxna inte kunde ta sig in i alla utrymmen och så  strypningsriskerna på två ställen i anläggningen, som bekraktades som det allvarligaste. Den typen av fel hittades på samtliga undersökta lekland.

– Det är oroväckande och väldigt allvarligt att alla lekland som vi tittat på har haft så allvarliga brister. Däremot är det positivt att de ansvariga vill bättra sig och nu pågår det ett säkerhetsarbete på de lekland vi har besökt, säger Annika Ahlberg, projektledare på Konsumentverket. 

Susanne Stolth på Busfabriken säger att hon tycker att det är bra att felen upptäckts.

– Det här var ju sådant som vi inte visste om.

Hon säger också att man nu kommer att bli noggrannare när man köper in lekredskap.

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.