Norrköping

Gratis cellprov i rullande mottagning

5:24 min

Landstinget vill prova ett nytt sätt för att få fler kvinnor att ta cellprov för att upptäcka livmoderhalscancer. I dag var det premiär för cellprovsbussen att börja rulla i länet.

Landstinget har sett en minskning i antalet kvinnor som väljer att ta cellprov. Det är kvinnor mellan 23 och 60 år som regelbundet kallas till kontrollerna. I länet är det cirka 20 000 och av dem kommer ungefär 7000 så det finns plats för fler säger barnmorskan Ingela Adamsson som arbetar i bussen.

– Vi vet inte varför det har minskat men när vi har spekulerat kan en orsak vara att det kostar 140 kronor och därför är det gratis i bussen. Men sen är det också så att folk inte har tid och man känner sig frisk och man har inga symptom, oftast på cellförändringar berättar Ingela Adamsson.

Syftet med cellprovstagningen är att tidigt upptäcka och behandla cellförändringar för att minska att fler drabbas av livmoderhalscancer. I Sverige får knappt 500 kvinnor livmoderhalscancer och ungefär 30 000 får besked att de har ett misstänkt förstadium till sjukdomen.

Landstingets specialbyggda buss kommer att besöka Kisa, Åtvidaberg, Finspång, Skärblacka och Österbymo förutom Linköping och Norrköping.

Ingrid som inte kommit iväg för att ta provet var bland de första som klev in på den rullande mottagningen.

-- Det kanske är fler som tar sig tid att ta prov, för trots att man blir kallad och så blir det inte av i alla fall säger Ingrid.