Kidnappningsdramat

Kidnapparna åtalade

1:39 min

Han drogades med sömnmedel och placerades sedan, fasttejpad i en rullstol, i lastutrymmet på en bil innan han fördes till huset i Västerbotten. Idag åtalades tre östgötar för människorov.

Det är två 26-åriga män, den ene från Linköping och den andre från Mjölby samt en 23-årig kvinna från Linköping, som nu har åtalats misstänkta för människorov.

De tre har enligt åtalet gemensamt och i samförstånd fört bort den 25-årige Linköpingsbon från hans lägenhet i Uppsala och därefter hållit honom inspärrad i ett hus i Västerbotten. Uppsåtet var att utöva utpressning.

En av de 26-åriga männen planerade kidnappningen tillsammans med den 23-åriga kvinnan, enligt stämningsansökan. Tillsammans med den andra 26-åringen skaffade de huset i Västerbotten, en bil och en rullstol som användes vid bortförandet.

I planeringen har ingått att pressa den kidnappade mannens familj "på mycket stora penningbelopp", skriver åklagaren.

De tre kidnapparna åkte tillsammans till Uppsala. Kvinnan, som "haft personlig kontakt" med offret gick hem till hans bostad. Där bjöd hon honom på mat och efterrätt. "I detta har det funnit sömnmedel", vilket inneburit att offret "snabbt fått sitt medvetandetillstånd sänkt".

Männen väntade under tiden i en hyrd bil. Under natten har de fått med sig affärsmannens son genom att "tejpa fast hans fotleder, handleder och överarmar vid kroppen samt tejpa över hans mun och ögon". De har sedan tvingat ner honom i rullstolen.

Den kidnappade fick i lägenheten frågor av en av de misstänkta gärningsmännen enligt åklagaren. När han inte svarat har den andre mannen beordrats att hugga honom med kniv i benet. Hugget träffade hans byxben.

Männen körde sedan med den kidnappade i rullstol i lastutrymmet mot huset i Västerbotten, kvinnan stannade i lägenheten för att städa upp efter sig.

Bilresan var "vådlig, med olyckor och avkörningar". Då har den kidnappade kastats runt i bilen. Åklagaren konstaterar att såväl nedsövningen som knivhugget och bilresan inneburit fara för den kidnappade.

En av männen och kvinnan sammanstrålade sedan i Linköping. Där stoppades värdefulla tillhörigheter från den kidnappade i ett källarförråd. De två skulle upp till stugan "för att inleda kontaktfasen i utpressningen" då de greps av polisen. Avsikten var att den bortförde skulle hållas inspärrad länge, enligt åklagaren.

I huset placerades den bortförde i ett litet rum utan el eller värme. "Han har hållits under mycket spartanska förhållanden i cirka en vecka". Det innebar också fara, heter det. Männen vaktade först den kidnappade tillsammans, men sedan bara en och en.

Den bortförde fick höra att han befann sig "på en plats utomlands och att det funnits vakter med hundar utanför huset, varför han funnit det lönlöst att ens försöka fly". Han fick också höra att hans släkt skulle angripas om han flydde. Männen hotade också att dra ut hans tänder och att skålla hans fötter om han inte berättade vad de ville veta. Han har också hotats med kniv.

TT