Östergötland

Samåkning via nätet ska testas

1:30 min

Ett nytt sätt att åka kollektivt ska nu testas i länet. Genom ett bokningssystem på nätet ska boende på landsbygden kunna boka plats i varandras bilar.

– Om man vill åka från Västra Harg till Mjölby så kan man gå in på den här databasen och skriva in var man vill kliva på och var man vill kliva av. Finns det då någon som har skrivit in att de åker den här rutten, så får jag ett meddelande om att det finns en tur och en plats ledig i en bil, säger projektkoordinator Roger Silfver.

Det kallas mobil samåkning och fungerar sedan ett år tillbaka i byn Tolg utanför Växjö. Därifrån kommer folk för att berätta om samåkningen för intresserade under de fem informationsmöten som ska ordnas i Östergötland under våren och sommaren. Roger Silver jobbar på EU-stödda Leader Folkungaland med kontor i Mantorp och det är inom ramen för Leader som idén är tänkt att prövas i Östergötland kommande vinter. Roger Silfver säger att mobil samåkning inte ska konkurrera med den vanliga kollektivtrafiken.

– Utan mera som ett komplement. Alltså att möjliggöra att man från sin egen bostad kan ta sig till en plats där bussen går.

I Sjögestad mellan Mantorp och Linköping jobbar Roger Bengtsson på en verkstad. Han åker hellre bil än buss dit.

– Jag tänker inte så mycket på vilka bussar som går för jag åker så sällan buss. Det är väl en bekvämlighetssak, säger han.

Och det resonemanget förstår Roger Silfver, som själv bor på landsbygden, mycket väl.

– Det finns ingenting som är mer frihet än att åka med sin bil när man vill och vart man vill. Det som jag tror hjälper oss mest för att få människor att tänka om, det är att drivmedelspriserna ständigt går upp, säger han.