Östergötland

Förbereder för strejk

4:31 min

I dag ska ett första medlarbud komma i handelskonflikten som parterna ska ta ställning till i eftermiddag. Om Handelsanställdas förbund och Svensk Handel inte kommer överens bryter en strejk ut vid midnatt till fredag.

Willys butik på Ingelsta i Norrköping är en av 65 arbetsplatser i landet som är uttagna i strejken där Fredrik Brodd är ordförande i klubbstyrelsen. Han och kollegorna förbereder sig inför en eventuell strejk.

– Vi förbereder oss på det sättet att vi kommer göra strejkvaktsscheman för att butiken i sig kommer vara stängd under varslet, om det nu blir så, säger Fredrik Brodd.

Men samtidigt som förberedelser görs så känns det lite obehagligt, säger Fredrik Brodd.

– Just nu när det är så nära känns det lite obehagligt. Förra gången det var aktuellt var inte vi som butik. Nu när vi är uttagna i strejkvarsel då blir det väl på ett annat sätt.

Handels kräver löneökningar med 860 kronor och 100 kronor extra för utjämna löneskillnader mellan kvinno- och mansdominerade branscher. Förbundet vill också se tryggare anställningar och rätt till heltid.

Men Svensk Handel anser att det finns några marginaler att ta av i handeln och erbjuder därför samma löneökning på 2,6 procent som följer industriavtalet.

Fredrik Brodd som ansvarar för mejeriavdelning på Willys tycker däremot att det är rimliga krav.

– Det tycker jag absolut. Handeln går så pass bra att det borde finnas utrymme för det.

Han tror att det kan komma att bli en strejk.

– Som det ser ut just nu så kan det nog det. Men vi får se vad medlarnas bud visar. Men vi hoppas naturligtvis att det inte ska behövas, säger Fredrik Brodd.