1 av 2
Danslärare Jessica Rezko (längst th) och danselev Carolina Rosén. Foto: Raina Medelius
2 av 2
Kultur- och fritidschef Karin Semberg.
Kultur

Dansens hus tar form

Danselev Carolina Rosén: "Det ska bli kul att se om det här väcker intresset för dans"
6:16 min

Det gamla gymnastikhuset Linghallen nära Domkyrkan i Linköping håller på att byggas om till ett Dansens hus. Ett hus som ska bli en angelägenhet för hela länet.

Huset kommer att invigas i höst och ska bli ett regionalt resurscentrum för dansutveckling men hur verksamheten ska organiseras håller ännu på att utformas. I själva huset pågår en renovering med bland annat målning och speglar ska sättas upp.

Kulturchef Karin Semberg berättar att man fått nästan en miljon kronor totalt från Statens Kulturråd och Östsam för att undersöka och utveckla dansen i Östergötland så att det inte bara blir ett lokalt hus.

– Dansen har varit en vit fläck på kartan i länet men nu har vi tagit taktpinnen här i Linköping säger Karin Semberg.

Östgötabaletten som var knuten till Östgötateatern lades ned 1999.

Utvecklingsprojektet ska pågå till och med år 2014. Bra, men det räcker inte, anser danslärare Jessica Rezko i Linköping

--Det krävs mer tid för att bygga upp någonting. Dansen som konstform är eftersatt i Östergötland och man behöver jobba på att bredda publiken säger Jessica Rezko.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".