Kammaråklagare Lars Hedvall yrkade på långa fängelsestraff när rättegången avslutades i Uppsala tingsrätt. Foto: Staffan Claesson/Scanpix

Långa straff i kidnappnignsdrama

1:36 min

Den 26-åriga man och den 23-åriga kvinna som stått åtalade för att ha kidnappat en 25-årig Linköpingsbo fick i dag sina domar av Uppsala tingsrätt. Det blev åtta års fängelse för båda två.

Båda döms för människorov, försök till utpressning, försök till bedrägeri och för stöld. De senare brotten utfördes för att finansiera kidnappningen.

Det var under nyårshelgen som den 25-årige Linköpingsbon fördes bort från sin studentlägenhet i Uppsala efter att ha blivit drogad med sömnmedel som den 23-åriga kvinnan ska ha bakat in i en köttfärspaj.   

Fasttejpad i rullstol forslades han sedan i skåpbil till det ensligt belägna huset i Västerbotten, där han hölls fången i en vecka utan värme och med väldigt lite mat.

När rättegången avslutades i Uppsala tingsrätt yrkade kammaråklagare Lars Hedvall på 14 års fängelse för den 26-årige mannen och hans 23-åriga ex-flickvän, som ska ha planerat kidnappningen tillsammans.

För den tredje åtalade, en 26-årig man från Mjölby, yrkade åklagaren på 10 års fängelse. Innan han döms ska han dock genomgå en rättspsykiatrisk undersökning. En mindre undersökning har visat att han kan vara psykiskt sjuk.

Linköpingsparet nekade under hela rättegången till anklagelserna och hävdade bland annat att det rört sig om ett skämt.

Mjölbybon, som hade som uppgift att vakta den kidnappade 25-åringen, erkände däremot. 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista