Dennis Johansson skulle inte tveka att ingripa igen, säger han. Foto: Gustaf Larsson/Sveriges Radio
Norrköping

Han stoppade rånet

3:50 min

21-årige Dennis Johansson tvekade inte en sekund när han igår fick se rånförsöket mot en kvinna med ett barn utanför en butik i Norrköping. Han brottade ned rånaren.

Dennis Johansson befann sig på andra sidan parkeringsplatsen vid Coop Extra i Kungsängen när han blev vittne till rånförsöket. 

– Jag hörde ett riktigt otäckt skrik, både från en kvinna och ett barn. Och då kollar man ju dit så klart och då var det en kille med huva som höll tag i kvinnan.

Inte förrän Dennis kom fram till gärningsmannen upptäckte han att han var beväpnad. Folk runt omkring ropade att han hade kniv. Då var det för sent att ändra sig, menar Johansson, som fortsatte ingripandet.

– Jag kom bakifrån, tog strypgrepp och slog bort hans arm så han skulle släppa greppet om kvinnan. Eftersom han hade kniv tog jag strypgrepp så han skulle tappa kniven också, säger Dennis Johansson.

Vittnen ringde polisen, som var på plats bara minuterna efteråt. Under tiden hade Dennis Johansson den nedbrottade gärningsmannen, som var i 35-årsåldern och narkotikapåverkad, i ett stadigt grepp. 

Vid polisen är man förstås tacksam mot Dennis Johansson, men vill samtidigt avråda allmänheten från att ingripa på det sätt som han gjorde. Riskerna är för stora.

När vapen är med i bilden ska man inte ingripa fysiskt, säger Calle Jerrhage, utredningsbefäl vid Norrköpingspolisen. Istället skall man larma och sedan försöka hålla koll på gärningsmannen så att man ser vart han tar vägen. 

21-årige lastbilsmekanikern Dennis Johansson drömmer själv om att bli polis, men polisens råd vill han inte lyssna på i det här fallet. Han skulle göra likadant igen, säger han.

- Jag skulle inte tveka en sekund.

Han tänkte inte alls på de stora riskerna.

- Nej, inte när det gäller kvinnor och barn, då kan det vara värt det ändå, säger Dennis Johansson.

Text och bild:
Gustaf Larsson

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista