1 av 2
Ann-Sofie Andersson Kern, Patrik Voight och Liselott Lindeborg foto:Anders Kratz/Östgötateatern
2 av 2
Liselott Lindeborg och Maurits Elvingsson foto:Anders Krats/Östgötateatern
Kultur

Pelikanen på Östgötateatern

3:28 min

På lördag är det premiär för Östgötateaterns uppsättning av August Strindbergs Pelikanen, som ensemblen beskriver som ett modernt, psykologiskt relationsdrama.  

– Det är en dysfunktionell familj men basen är att det verkligen älskar varandra i botten, säger skådespelaren Liselott Lindeborg, som spelar modern. 

Vad händer med invanda roller i en familj när en familjemedlem dör? I August Strindbergs Pelikanen, som skrevs 1907, ställs allt på sin spets när fadern går bort och modern med dotter och måg och son för första gången börjar prata med varandra på allvar.

– Det är ett spel på hög nivå med mycket manipulationer. Jag tycker det är som en psykologisk thriller ibland, det är väldigt spännande, fortsätter Liselott Lindeborg.

Enligt myten står pelikanen för moderskärlek, där modern till och med offrar sitt blod för att kunna mata ungarna. Strindberg vänder dock på allt och låter istället modern bli en utsugare.

Islänningen och regissören Hilmar Jónsson vill att publiken ska tänka över hur man själv beter sig mot sin familj.

– hur har jag det i mitt liv? Hur har jag varit? Har jag sagt jag älskar dig till någon nyligen?

Men är inte Strindberg tung och lite jobbig?

– Nej inte alls. Han är en fantastiskt intelligent kille och hans sätt att skriva är väldigt modernt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista