1 av 2
Dr Shambhushivananda, rektor för utbildningscentret, och gästlärare Trond Överland. Foto: Raina Medelius/Sveriges Radio
2 av 2
Sjöutsikt i Ydrefors.
Ydre

Svensk skog och tystnad lockar Ananda Marga

Ananda Marga i Ydrefors
5:01 min

Till Ydrefors i södra Östergötland kommer människor från hela världen för att lära sig yoga och meditation. Rörelsen Ananda Marga har ett internationellt center i den gamla skolan och några av villorna på orten - och de är inte främmande för en utökning.

– Det är väldigt fridfullt och väldigt tyst. Att vara på denna tysta plats i naturen är verkligen idealiskt. Det är därför vi tycker så mycket om den, säger centrets rektor, doktor Shambhushivananda.

Ydrefors ligger inne i skogen precis på gränsen till Kalmar län. Här är verkligen mycket tyst. Orangeklädda munkar och nunnor från olika länder och världsdelar korsar landsvägen på väg till mediationspass i någon av villorna, där en sirlig skylt vid dörren också den sticker av mot den lantliga svenskheten.

Centret kom till efter att en medlem i Ananda Marga varit i Ydrefors 1976 då rörelsen skulle starta en enhet i Sverige. I dag får 10-20 personer åt gången utbildning i meditation här, äter vegetariskt och förbereder sig för socialt arbete på olika håll i världen. Rektor Shambhushivananda menar att Ydrefors blivit känt på grund av centret.

– Folk från hela världen kommer hit. Jag tror denna plats är känd över hela världen på grund av vårt utbildningscenter.

Ananda Marga är en hinduisk-baserad rörelse som startade 1955 i Indien. Rörelsen hölls på 70-talet ansvarigt för en rad terroristattacker, främst i Australien. I dag beskrivs den av säkerhetskällor som en blomstrande religiös rörelse som upphört med terorrism.

Ska ni växa och utöka verksamheten här?

– Det beror på. Om människor är beredda att komma hit och arbeta med oss så kommer vi att göra mera här, säger rektor Shambhushivananda.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".