Östergötland

Delade meningar om höjd pension

5:28 min

Förslaget att höja pensionsåldern med två år har varit ett av de stora samtalsämnena idag. Vi gick ut på stan i Norrköping och frågade några östgötar hur de ser på en höjning av pensionsåldern.

En statlig utredning kommer att föreslå att åldersgränserna för pension höjs med två år. Enligt DN idag kommer pensionsutredningen presentera ett förslag där vi ska jobba till minst 63 år ålder innan vi kan ta ut den allmänna pensionen, idag är gränsen 61 år.

Den som vill ska också kunna jobba ända fram till 69 års ålder istället för 67. Så här tycker folk på stan i Norrköping om pensioner och om de föreslagna förändringarna.

– 61 har ju varit en ganska bra ålder tycker jag. Jag skulle jättegärna gå i pension när jag är 61. Har man ett lättare arbete kanske man kan gå vid 63, säger Anna Holm.

– Å enda sidan tycker jag att det är bra om vi gamlingar jämnar vägen och lämnar öppet för unga människor, samtidigt som det finns många som gärna vill jobba upp i åldrarna. Jag vet egentligen inte vad jag tycker, säger Elisabeth Edström.

Johan Zimerman arbetar som anläggningsarbetare.

– Att höja pensionsåldern från 61 till 63, då man har rätt att börja ta ut den allmänna statliga pensionen, tycker jag är helt idiotiskt med den ungdomsarbetslöshet som vi har också. Rikedomarna hopas i toppen i samhället men till sådana här förnuftiga saker arbete och pensioner verkar det inte finnas några pengar, säger han.

Pensionsåldersutredningen kan komma att föreslå att både den undre och den övre pensionsgränsen ökar med två år. Eva Jeppson Grassman är professor på nationella institutet för forskning om äldre och åldrande vid Linköpings universitet.

– Man borde överväga ett ganska flexibelt pensionssystem där vi kan välja pensionsålder lite utifrån de förutsättningar vi har. Det är väldigt individuellt och det har att göra med bland annat arbetsmiljöer, hälsa och andra faktorer, men möjligheten att få en större valfrihet det tycker jag kan vara en intressant väg att gå vidare på, säger hon.