Östergötland

Brevbärare drabbas av fler arbetsskador

5:01 min

Brevbärarna och tidningsbuden hör till de branscher där det sker flest arbetsolyckor. Jämfört med andra branscher är olyckor per antal syselsatt tre gånger så vanliga än inom andra branscher.

I 13 år har Susanne Mäntylä arbetat som brevbärare i Norrköping.

– Om man frågar en brevbärare hur många de har hållit på att ramla i trappan idag, då lär de svara minst en gång om dagen, säger hon.

När det gäller olyckor inom branschen är just fallolyckor det vanligaste. Enligt statistik från arbetsmiljöverket ligger branschen, post- och tidningsdistribution högt i antal olyckor.

Preliminära siffror visar att det bara under förra året inträffade 668 arbetsolyckor med sjukfrånvaro i landet, vilket är runt 20 fler jämfört med hela 2011.

Håkan Karlsson som är skyddsombud på posten i Norrköping tror att det rör sig om ett stort mörkertal och han är förvånad över att det inte ökat mer.

- Bara de senaste fyra, fem åren så har det här arbetet blivit mycket tuffare, så egentligen är det förvånande att det inte har ökat mer, säger han.

På vilket sätt har yrket blivit tuffare?

– Det är mycket större distrikt, sträckorna är längre och man är ute mycket mer mellan tre och fem timmar på en dag är man ute. Är det reklam tar det ännu längre tid och blir ännu mer slitsamt, säger Håkan Karlsson.

De vanligaste olyckorna inom yrket är fallolyckor, dessutom handlar yrket om många tunga lyft vilket sliter på kroppen.

-Axlar, knän ryggen, det rör väl de flesta förslitningsskadorna. Men sen är det tungrott, man blir trött. Det är mycket att bära och det sliter ju också det gör det, säger Håkan Karlsson.

För att förbättra arbetsmiljön för medarbetarna har posten satsat på utrustning som ska underlätta det dagliga arbetet och sett till att arbetsuppgifterna varierar. Men så finns det en hel del utanför postens väggar som behöver förbättras, berättar brevbäraren Susanne Mäntylä.

– Det är trapphus, trasiga ledstänger det är inte plogat inte sandat och har man otur kan man ramla och slå sig riktigt illa, säger hon.