1 av 6
Foto: Jimmy Calmerberg/Sveriges Radio
2 av 6
Foto: Jimmy Calmerberg
3 av 6
Fota Jimmy Calmerberg/Sveriges Radio
4 av 6
Foto: Christian Ströberg
5 av 6
Foto: Christian Ströberg/Sveriges Radio
6 av 6
Foto: Christian Ströberg/Sveriges Radio
Östergötland

Många olyckor i halkan

Bilist: "Man får lätta på gasen"
1:05 min

Efter morgonens många halkolyckor har läget på länets vägar nu lugnat ner sig, men polisen varnar för att det fortfarande är mycket halt och uppmanar alla att sänka hastigheten.

Under morgontimmarna inträffade ett mycket stort antal trafikolyckor på länets vägar och på E4:an var det totalstopp på flera ställen. Nu har situationen lugnat ned sig något, men det är fortfarande halt och även under förmiddagen har flera olyckor inträffat.

Vid halv tolvtiden idag körde till exempel en bilist in i mitträcket mellan avfarterna till Mjölby på E4. Och på Grytgölsvägen i Finspångs kommun kolliderade en personbil med en lastbil norr om Sonstorp.

– Vi vill uppmana alla trafikanter att dra ner på hastigheten, hålla avstånd och anpassa hastigheten efter väglag och ha bilbältet på. Grundregeln är att det är bättre att komma fram några minuter för sent än att inte komma fram alls, säger Erik Thulin, informatör vid polisen i Östergötland.

Vid halv två-tiden idag ska landstinget lämna en bulletin om skadeläget för de personer som förts till sjukhus i samband med dagens många olyckor.

Den olycka som fick störst konsekvenser för trafiken inträffade vid sjutiden i morse på E4:an i höjd Mörtlösa norr om Linköping. Enligt polisen rörde det sig egentligen om två singelolyckor som inträffade i snabb följd.

Först ska en personbil ha kört in i mitträcket, snurrat runt ochg hamnat mellan de båda körfälten. Strax därefter körde en långtradare i diket och i samband med att trafiken då stoppades upp ska ytterligare ett antal kollisioner ha inträffat.

Enligt polisen ska sammanlagt åtta fordon ha varit inblandade och flera personer fick föras till sjukhus. Olyckorna orsakade totalstopp i trafiken, som fick ledas om via gamla E4:an.

Tidigt i morse körde en långtradare in i mitträcket på E4:an vid Stenkullebacken, norr om Norrköping. Föraren klämdes fast vid olyckan, och är nu förd till Vrinnevisjukhuset i Norrköping. Vid olyckan läckte olja ut från långtradaren och under sanerings- och bärgningsarbetet stängdes det norrgående körfält av helt. 

Tidigare under natten körde också en lastbil av E4:an mellan Mjölby och Linköping. Lastbilen åkte 40 meter in i skogen och ska ha dragit med sig ungefär 20 meter av viltstängslet. De två personerna som färdades i lastbilen ska ha klarat sig utan allvarligare skador.

Riksväg 50 genom Motala fick stängas av sedan en timmerbil ställt sig över vägen. Olyckan inträffade under morgonen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".