1 av 4
Kriminalvårdens nya kontor i Stockholm. Foto: Tahir Yousef/Sveriges Radio
2 av 4
Kriminalvårdens nya kontor i Stockholm. Foto: Tahir Yousef/Sveriges Radio
3 av 4
Kriminalvårdens nya kontor i Stockholm. Foto: Tahir Yousef/Sveriges Radio
4 av 4
Nils Öberg, generaldirektör Kriminalvården. Foto: Tahir Yousef/Sveriges Radio
Norrköping

Kritik mot miljonsatsningen på nytt kontor

Nils Öberg, GD: "Det är en väl motiverad kostnad"
1:53 min

Nu växer kritiken mot Kriminalvårdens satsning på ett nytt kontor i Stockholm. I morse berättade P4 Östergötland om Kriminalvårdens miljonsatsning på ett nytt kontor för de högsta cheferna och generaldirektören. Andreas Norlén, moderat rikdagsledamot från Motala, ifrågasätter Kriminalvårdens prioritering.

– Det är klart att det blir besvärande när det är så pass många ledande företrädare som uppenbarligen arbetar regelbundet från Stockholm trots att huvudkontoret ligger i Norrköping. Då kan man fundera på om det här är en riktig prioritering av resurserna, säger han.

Trots att Kriminalvården har sitt huvudkontor i Norrköping, lägger man mer än en miljon om året på ett nytt kontor i Stockholm. Det nyöppnade kontoret är till för generaldirektören och hans stab, varav många är bosatta i just Stockholm.

För drygt ett år sedan tillträdde Nils Öberg som ny generaldirektör för Kriminalvården. Några månader senare öppnade man ett nytt kontor i Stockholm. Bara hyran för det nya kontoret hamnar på omkring 1,3 miljoner kronor per år.

– Att åka till Norrköping fram och tillbaka tar ungefär fyra timmar. Det är fyra dyrbara timmar. Kan man då undvika den resan och utnyttja tiden effektivt för att utföra det arbete man är anställd för, då tycker jag att det är en väl motiverad kostnad, säger Nils Öberg.

Bland dem som har fått ett rum på det nya kontoret hittar vi fastighetschefen, ekonomichefen, chefen för transporttjänst, och generaldirektören själv. Flera av dem som nu har fått nya kontorsrum i Stockholm är personer som är bosatta där. Men enligt Nils Öberg handlar inte det om bekvämlighet och att de inte orkar pendla till Norrköping utan bara om effektivitet.

– Min bild är att vi inte har vare sig lata medarbetare eller chefer inom kriminalvården. Det här är ett sätt att effektivisera vår verksamhet, så att skattebetalarna får ut så mycket som möjligt av den investering som görs i svensk kriminalvård, säger han.

Men frågan är om skattebetalarna verkligen får ut mera av Kriminalvårdens nya investering. Drygt 1 miljon i hyra per år plus flera hundra tusen för möbler har det nya kontoret kostat. Samtidigt behåller de berörda tjänstemännen inklusive generaldirektören själv sina arbetsrum på huvudkontoret i Norrköping. Kontorsrum som står helt tomma när cheferna väljer att jobba från Stockholm.

– Jag har gjort den bedömningen att det är väl investerade pengar för den effektivisering som det här kommer att innebära, säger Nils Öberg.

Tycker du att det här är att hushålla med skattebetalarnas pengar?

– Ja, det tycker jag.

Men det blir ju dubbla kostnader.

– Men det blir mer effektiv verksamhet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".