Sjuksköterskorna Heléne Ottosson och Margareta Smedberg tittar på hälsoresultat
Östergötland

Fler kan få delta i hälsolyft

Jolanda van Vliet, folkhälsochef
4:26 min

Landstinget i Östergötland har sedan i höstas erbjudit friska slumpvis utvalda östgötar att göra en hälsoundersökning. Det så kallade Hälsolyftet har hittills tagits emot positivt och nu hoppas ansvariga att satsningen ska utökas i framtiden.

– Vi erbuder det här till friska personer, så att de inte blir sjuka framöver. Det är väldigt viktigt att fånga upp personer i ett tidigt skede. För landstinget är det också kostnadseffektivt att folk inte behöver mediciner eller ligger på sjukhus, säger Jolanda van Vliet, som är folkhälsochef och leder Hälsolyftet.

Hälsolyftet handlar om att i ett förebyggande syfte förbättra den enskildas hälsa. Hittills har 1000 östgötar fått ett erbjudande om att gratis få göra en hälsoundersökning med olika provtagningar, men man får också prata om sin hälsa utifrån de svar man ger på enkätfrågor om kost, motion och levnadsförhållande.

500 hundra deltagare har sedan i höstas besökt de 31 vårdcentraler i länet som är med i satsningen. Sjuksköterskan Margareta Smedberg på cityhälsan söder i Norrköping är en som tar emot.

– Vi samtalar och patienten får berätta vad det är man kan förändra, säger hon.

Till Hälsolyftet är också en forskningsstudie kopplad där forskare ska få underlag för att kunna titta mer på hur stress kan påverka vår hälsa. Landstinget hoppas att få en samlad bild av östgötarnas hälsa.

– Vi får en mycket bredare och bättre bild av hur hälsan ser ut i Östergötland, säger Jolanda van Vliet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".