Muraren Per Broman. Foto: Raina Medelius/Sveriges Radio

Blandade reaktioner på byggavtalet

Muraren Per Broman: "Vi får mer rättvisa nivåer"
2:36 min

Avtalet mellan Sveriges Byggindustrier och facket Byggnads blev ju klart igår. Facket fick igenom  kravet på att huvudentreprenören ska ha det övergripande ansvaret för att underentreprenörerna har kollektivavtal.

Muraren Per Broman tycker att avtalet är bra:

- Vi får mer rättvisa nivåer på allting. Oavsett yrke ska alla som kommer till det här landet ha rätt premisser och rätt kollektivavtal, säger han.

Men bland byggjobbarna på Universitetssjukhuset i Linköping var många mindre glada över att de lokala löneförhandlingarna strandat. Efter ett informationsmöte på förmiddagen idag spred sig irritationen och Rolf Samuelsson var en av väldigt få som ville ge en kommentar.

- Vi har ju strandat förhandlingarna här. De har tillsatt en lönegrupp för Östergötland, men förra gången de gjorde det ledde det inte till någonting, säger Rolf Samuelsson

Susanne Friberg är chef för Sveriges byggindustrier Linköping, och hon är glad över att det nu finns ett nytt avtal och hon säger så här om kritiken mot löneförhandlingarna lokalt:

- Lönerna i Östergötland hör till de bästa i landet på den här typen av projekt. En byggnadsarbetare får enligt det här förslaget en lön på 34 000 kronor – och det är ingen dålig lön, säger Friberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".