Det var i samband med SDU:s demonstration den 25 maj som motdemonstranterna kördes iväg till Mjölby och lämnades där. Arkivfoto: Johan Gustafsson/Sveriges Radio

Föräldrar kritiska mot polisens agerande

"Våra barn hade kunnat vara var som helst"
4:55 min

I samband med att Sverigedemokratisk ungdom höll en demonstration i Linköping den 25 maj avlägsnades 35 motdemonstranter och bussades till Mjölby där de släpptes av. Två av dem var bara 15 år gamla och föräldrarna Fredrik, Annika och Natalia har reagerat starkt på att de aldrig informerades av polisen om att deras barn kördes iväg och dumpades i Mjölby.

– Det vi främst reagerar mot är att polisen inte hörde av sig till oss. Våra barn hade kunnat vara var som helst och de hade kunnat sakna batteri till mobilen. De var ganska skrämda, det var en ny situation för dem, säger Fredrik som är pappa till ett av barnen.

Motdemonstrationen, som inte hade något tillstånd, hölls i Linköping den 25 maj i samband med att Sverigedemokratisk ungdom höll en demonstration. Polisen befarade att det skulle uppstå våld och avlägsnade därför 35 motdemonstranter. Enligt polismästare Stefan Mann har polisen en skyldighet att informera vid omhändertaganden, men inte när man avlägsnar personer, trots att ungdomarna bara var 15 år.

– Det finns inga åldersgränser när det gäller att avlägsna personer. Detta är en väldigt lindrig form av frihetsinskränkning enligt lagstiftarens bedömning. Man får inte avlägsna någon till ett ställe det är svårt att ta sig ifrån och det skedde inte i detta fall. De avlägsnades till Mjölby, de var tillsammans med ett 30-tal andra. Det var en större fara för barnen att befinns sig på demonstrationen än i Mjölby, säger polismästare Stefan Mann.

Föräldrarna fick själva åka till Mjölby och hämta tillbaka barnen till Linköping.

– Jag kan inte tänka mig att de får avlägsna vart som helst utan att tänka på vilka risker som de eventuellt utsätter ungdomarna för. Min dotter har aldrig varit i Mjölby förr. Hon hade inga pengar heller så hon kunde inte ta sig tillbaka. Ingen brydde sig om det. Det kan bara inte stämma, säger Natalia, som är mamma till ett av barnen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".