Elias Mibesjö. Foto: Joachim Nestor

Elias Mibesjö, 21 år

Varför valde du att åka till Liberia på FN tjänst?
För att internationell tjänst har intresserat mig sedan början av värnplikten. Sen att det blev just Liberia var att gamla lumparbefäl ringde och frågade om jag ville följa med.

Vad hade du för förväntningar?
Inga speciella. Jag visste att god kamratskap skulle tillämpas eftersom jag kände en del som skulle ner.

Hade du några farhågor? I så fall vad för några?
Jag är ju en person som inte är rädd för något. Om jag ska krysta fram någonting så är det kanske att värmen skulle utgöra ett störmoment. Men jag lät mig knappast påverkas av den och allt flöt på.
Vad är det bästa med Liberia? Respektive det sämsta med Liberia?
Det bästa med landet Liberia var folkets attityd över lag. Ganska trevligt folk faktiskt. Det sämsta är nog stanken. Var man än kommer så luktar det riktigt oangenämt. 

Vad minns du bäst från tiden i Liberia? Bästa minnet?
Bästa minnena har man från tälten. Minareter, galande tuppar och åsnors skri. Andra roliga anekdoter är de otal felsägningar som uppstod under missionstiden. Mer om dem kan man läsa i min och min kollega Martin Axelssons författardebut ”Minnesbok LA03” som finns på ett bibliotek nära dig runt jul.
Vad är det sämsta minnet från Liberia?
Mitt eget sämsta minne från missionen var när jag, med ofantligt lågt stridsvärde, tappade mina nydiskade bestick i leran utanför tältet i Zwedru en regnig kväll. Utöver det så har jag inga dåliga minnen förutom möjligtvis de långa perioder av väntan som kunde infinna sig när man minst anade det.
Skulle du kunna tänka dig åka ut igen på peacekeeping uppdrag? Tillbaks till Liberia kanske?
Jag kommer åka ut igen. När, var och hur vill jag inte avslöja offentligt med tanke på att det kan förstöra överraskningsmomentet som jag önskar skapa åt skurkarna på plats.

FAKTA: Elias Mibesjö

Ålder: 21 år
Hemmaort: Malmö
Gör till vardags: Arbetssökande

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".