Somliga hade aldrig sett döda människor

HEJ!
Jag hade vakten en dag, hade just gått av och låg i sängen efter en dag som vaktchef. Skönt att ligga i bingen efter ett 12-timmars pass - trodde jag!

Klockan 17:30 kom min plutonchef in och gapar: ”Hämta ut vapnet, utrustning på!”. Jag skulle tydligen vara vaktchef för en styrka som var tvungen att lösa en situation utanför Campen, borta vid den nigerianska checkpointen.

En trafikolycka hade inträffat. Det var en lastbil med fem passagerare som hade kört av en bro och ner i en flod. Bron var för smal, samtidigt fick lastbilen möte med en taxi. Lastbilschauffören valde att äventyra sig själv och sina passagerare istället för taxin. Nobelt gjort!! Som ni kanske sett av mina tidigare bilder i mina brev hit så är inte säkerheten speciellt hög här. Man bryr sig egentligen inte hur man tar sig fram, bara man gör det. På denna lastbil stod fem personer på flaket. Tre dog.

Innan vi kom till platsen visste vi givetvis inte alls någonting, förutom att vår uppgift var att hålla folksamlingen borta. Vi körde snabbt dit, jag minns att jag berömde min förare som var blott 20 år och som förmodligen gjorde sin första ”utryckning”. Vi fick stå ganska länge, det blev mörkt och dykare kallades in för att leta efter kvarvarande kroppar i vattnet. Vi hjälpte till att bärga lastbilen, något som lokalbefolkningen tyckte var intressant. Väl på plats löste vi uppgiften bra.

Jag snackade med en av simmarna innan han hoppade i för att leta. Han sa något skämtsamt och vi skrattade, sedan hoppade han ner och började leta efter döda människor. Dom har ibland ett konstigt sett att se på saker och ting. Ett människoliv har inte lika mycket värde där som här.

På rekordtid verkade det som om det hade spridit sig i området för alla, verkligen alla verkade komma dit. Somliga hade aldrig sett döda människor. En kropp slängde lokalbefolkningen in i en bil till sjukhuset JFK. Där konstaterade man att han var död och att man inte kunde göra något. Då körde de tillbaka kroppen till olycksplatsen. Vår sjukvårdspersonal fick då lägga honom under en filt.

//Joachim