1 av 2
Foto: Joachim Nestor
2 av 2
Joachim Nestor

Hjälpte vi en var vi snart tvingade att hjälpa alla

Hej!
Inventeringen inför hemresan har satt igång, men det innebär inte att ”peacekeeping”-arbetet upphör.

Samtidigt som vi gick i beredskap så blev det dagliga patruller inne i Monrovia. Vi pratade med vanliga medborgare, folk som deltog i valet och i arbetet med valet.

En gång när gruppen stod och tog igen sig råkade vi hamna utanför Ellen Johnsson Sirleafs valkontor. Då kom det ut folk och undrade om det var något på tok och om något hade hänt eftersom vi vaktade hennes lokal?

Nej, svarade vi. Vi tar bara igen oss i skuggan.

Sedan gick vi vidare eftersom vi inte får ta någon ställning eller kan ge sken av att vi sympatiserade med någon.

Många av invånarna vill ha hjälp, pengar, mat eller sjukvård. Som soldat kunde vi göra mycket. Hjälpte vi en var vi snart tvingade att hjälpa alla.

En av våra grupper på plutonen agerade ”heli-security”, som det kallas. FN-soldater åker med i helikopter och svarar för säkerheten vid avstigning respektive påstigning enkelt förklarat. Men detta uppdrag var faktiskt bara skönt att slippa. Gruppen skulle ner till Liberias nationalpark, där ska det tydligen finnas giraffer och mer vilda djur än vad vi kommit i kontakt med hittills.

Hursomhelst... anledningen till att vi skulle dit var för att evakuera eller se till att all FN personal var evakuerade eftersom en koleraepidemi drabbat området.

Kolera är en vattenburen bakterie som gör att man får hög feber, frossa och diarré. Om man normalt sett ska dricka 10 liter vatten per dag i Liberia, så är det nog inte så roligt att drabbas av kolera för då förlorar man i genomsnitt 20 liter vätska per dygn i diarréer.

Så att min grupp inte behövde åka dit var bara bra, det är dumt att chansa! Man får aldrig glömma lagen: finns det en möjlighet för Murphy att komma, så gör han det! Murphys lag!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".