Emanuel Macron på restaurang
Emanuel Macron gick ut och åt på restaurang. Foto: GEOFFROY VAN DER HASSELT
Veckans minsta skandal

Är detta tidernas minsta skandal?

"Han bjöd några medarbetare på en bit mat"
1:26 min

En fransman gick ut och åt på en bistro. Då drog drevet igång.

Emmanuel Macron vann den första omgången av det franska presidentvalet med 24,1 procent av rösterna. I den avgörande valomgången den 7 maj förväntas pekar de flesta opinionsundersökningarna på att 39-åringen slår högerpopulisten Marine Le Pen och blir Frankrikes nästa president. 

Efter det lyckade valresultatet gick Macron till den berömda restaurangen Café de la Rotonde för att fira med sina partikamrater. Arrogant, tyckte många. 

– Han var kaxig. Felaktigt trodde han att saken är klar, men det är det inte, konstaterade socialistledaren Jean-Christophe Cambadelis i fransk radio.

Skandalen var ett faktum. Men satt i sitt sammanhang, är det möjligen den minsta skandalen i historien? Att en fransman sätter sig på en bistro med några kollegor? 

– Skandalen borde väl i så fall vara att måltiden inmundigas på ett så blygsamt etablisemang som La Retonde, säger Susanna Dzamic

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".