Diktatorerna kollage
Rahmon, Mobutu ochTürkmenbaşy Foto: Wikimedia Commons och AP/TT

Långa diktatorstitlar vi minns

"De har samma smak som hårdrockare"
6:27 min

När Tadzjikistans president i veckan upplyste de statliga medierna om att han numera svarar till en ny titel anslöt han sig till en lång tradition.

"Grundaren av fred och nationell enighet, nationens ledare, republiken Tadzjikistans president, hans excellens Emomalii Rachmon".

Så vill Tadzjikistans president numera bli tilltalad och titulerad. Men denne centralasiatiska diktator är inte den första att ge sig själv och lång och smickrande titel. Istället ansluter sig Rachmon till en lång tradition.

Ett av de mer spektakulära exemplen är Mobutu Sese Seko, som var president i Zaire, nuvarande Demokratiska republiken Kongo och Kongo-Kinshasa, 1965 till 1997.

Mobutu ville bli kallad Mobutu Sese Seko Nkuku Ngbendu Wa Za Banga, som betyder ungefär: "Den allsmäktige krigaren som genom sin uthållighet och oböjliga vilja att segra, går från erövring till erövring lämnande ett spår av eld efter sig."

– Diktatorer har samma smak som hårdrockare och svensk adel. De gillar guld, de gillar lejon, de gillar eld. Mobutu levde efter lex Yngve Malmsten, more is more, säger Kalle Lind. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".