Robotarna kommer

Ett program om vår uppkopplade framtid.

En rad betydelsefulla frågor kring utvecklingen av robotar och artificiell intelligens har poppat upp på kartan. Vad händer när saker i samhället automatiseras och robotar tar över? Hur ska det gå med jobben? Och hur förändras våra liv när de styrs av algoritmer, våra hem kan hackas och vår personliga integritet utmanas?

Samtidigt gör robotiseringen och digitaliseringen våra liv bättre och lättare inom många områden. Våra uppkopplade smarta hem hjälper oss att spara energi och tid. ”Gröna innovationer” är vårt största hopp för att komma till rätta med det pockande klimathotet. Självkörande elektriska bilar och bussar fyller vägarna och snart tar vi oss i raketfart med “hyperloopar“ mellan olika städer. 

Möjligheterna med att digitalisera sjukvården är enorma. Olika prylar med sensorer i kan hålla koll på vår hälsodata. Framtidens barn kan redan vid födseln få en genkarta som förutspår deras framtida hälsa och kommer med förslag på hur de kan undvika sjukdomar. Läkarens nya roll ser ut att bli mer av en hälsocoach, som behandlar patienter innan sjukdomen slår till. Och vi kan byta ut kroppsdelar som inte längre fungerar och leva som cyborger. 

Robotarna kommer är ett program i fyra delar om robotar, våra uppkopplade liv, framtidens transporter och hälsa.