1 av 2
Producent Björn Karlsson och programledare Bosse Jardler botaniserar i skivarkivet. Foto: Micke Grönberg/SR
2 av 2

Önskeskivan

Sveriges Radio Örebros riktiga långkörare är Önskeskivan med Bosse Jardler. Programmet startade i blygsam skala 1981 med Martin Dyfverman som programledare. Året därpå tog Bosse Jardler över som programledare. Bortsett från ett års uppehåll i början av 90-talet så har programmet sänts stadigt varje vecka. I över 1500 program har Bosse Jardler spelat lyssnarnas musik, och det är den direkta kontakten med lyssnarna som är roligast säger han.

-Att inte veta vem som finns ”på tråden” redan innan den önskade skivan har hittats och producenten ringer upp är roligt.

Hur många är ni som jobbar med programmet?
Teamet består av tre personer. Björn Karlsson är producent och han ansvarar för att det blir variation i programmet genom att välja typ av musik, kvinna/man, olika åldersgrupper och geografisk spridning. May-Britt Rylander eller Hasse Andersson svarar i telefonen och letar fram den musik som önskas, ur vårt digra arkiv. Men vi tar även hjälp av SR:s grammofonarkiv i Stockholm som lägger in den musik vi inte själva har här i Örebro i våra datorer. Det går oerhört snabbt. Vi kan spela låten inom någon minut även om den finns i arkivet i Stockholm!

Hur går det till när ni letar fram skivorna?
Vi använder datorer för att söka det som finns inlagt där, men vi måste också söka i gamla kortregister. Här i Örebro har vi omkring 45 000 skivor eller 450 000 titlar.

Vilka skivor är svårast att hitta?
Svårgheten ligger inte i att hitta musiken. Svårigheten är att den som önskar ofta inte vet vad låter eller artisten heter. Många önskningar handlar om låtar man har hört en gång i tiden men kommer bara ihåg något i texten. Andra nynnar delar av en refräng för oss men kan ingen text. Jag slutar aldrig förvånas övar att vi lyckas med att få fram de flesta önskningarna.

Vilka är det som lyssnar på Önskeskivan?
Vi har lyssnare i alla åldersgrupper och kön. Eftersom vår sändare når långt utanför Örebro län har vi många lyssnare i angränsande län.

Är det någon skivönskning som du minns särskilt väl?
Det finns naturligtvis många minnen kring ett av Sveriges Radios äldsta program som jag har sänt över 1500 gånger och som nästa år firar 27 år! Trevliga och oväntade samtal (som när Hasse Tellemar ringde och ville önska en skiva), låtar som vi inte trodde fanns inspelade men ändå hittade och kunde spela. Jag tror att mina minnen av såväl sändningar som önskningar skulle kunna fylla en hel bok.

Så kan jag väl än en gång passa på och påminna om att det inte längre är ett firarprogram! Det är ett program där musiken är viktigast, inte om Kalle fyller 42 eller Stina är gravid. Jag hoppas att vi får tillfälle att direktsända programmet från länets samtliga kommuner. Tre timmar önskemusik direkt på plats och dit man bland annat kunde ta med egan favoritskivor. Vi har gjort en sån sändning från Kumla torg och det var mycket lyckat.

Hur gör man om man vill få sin skiva spelad?
Numera kan man önska via telefon, mail, SMS, fax och brev eller vykort. Alla har samma chans att få sin skiva spelad oavsett vilket sätt man väljer att höra av sig på.

Telefon: 019-19 20 21
Fax: 019-19 20 83
Mail: radio.orebro@sr.se
Brev/Kort: Önskeskivan, 701 80 Örebro
SMS: 722 50 ( börja med P4ÖRE gör ett mellanslag ... )

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".