Rårörd sylt och ugnstorkade tomater

Här kan du ta del av hobbyodlare Eva Skaugs egna favoritrecept.

Eva har en kolonilott i Örebro och är dessutom hushållslärare till vardags. Hennes enklaste tips när det gäller bär är att äta dem direkt från busken, men ibland krävs det ändå att man plockar dem för förvaring.

Och vad är väl godare än att njuta av sina egna bär och grönsaker även under hösten och vintern?

 

Rårörd sylt

1 liter bär, tex hallon, jordgubbar, vinbär eller krusbär
1/2 till 1 dl socker

Mjuka bär: Bred ut de rensade bären i en långpanna. Strö över sockret och krossa bären lätt.

Bär med skal: Använd matberedare med kniv och mixa lätt.

Lägg moset i engångsmuggar och täck med aluminiumfolie. Styckfrys muggarna och förpacka i en plastpåse när de är frysta.

Den rårörda sylten kan bland annat användas till en festdessert med grädde eller yoghurt

1 dl rårörd sylt
100 gram digestivekex
1-2 dl grädde eller yoghurt
1 msk margarin

Krossa digestivekexen och stek smulorna gyllenbruna i margarinet. Varva sylt, grädde eller yoghurt med digestivekexen i ett glas. Servera omedelbart. Det går också bra att använda kokta äpplen eller äppelmos i stället för sylt.

Ugnstorkade tomater

Dela tomaterna i två eller fyra delar. Lägg dem med köttsidan uppåt på en plåt med bakplåtspapper. Strö på salt, ca 2 msk till 2,5 kilo tomater.

Ställ dem i ugn i ca 80 grader i ungefär ett dygn. Tomaterna är färdiga när de är sega och inte avger någon vätska.

Förvara i lutftäta glas. Om du vill konservera, lägg tomaterna i kokta glas med tex en rosmarinkvist. Täck med olja.

Använd de ugnstorkade tomaterna i till exempel tomaträtter och till pasta.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista