1 av 9
Foto: Stefan Gustavsson/SvD/Scanpix
2 av 9
Foto: Hasse Holmberg/Scanpix
3 av 9
Julgranskulor med belysning är en nyhet i år.
4 av 9
5 av 9
Lena Strömberg förbereder inför första advent. Foto: Matilda Mattisson
6 av 9
Om jultomten går sönder kan en bra julklapp vara att laga den, tycker Charlotta Kjellström i Örebro. Foto: Leif R Jansson/Scanpix
7 av 9
Blir det någon dans i jul? Foto: Pontus Lundahl/Scanpix
8 av 9
Extra många hittar till kyrkan under julhelgen. Foto: Jurek Holzer/SvD/Scanpix.
9 av 9
Det är inte alltid roligt att äta julmaten på egen hand. Foto: Leif R Jansson/Scanpix

Den vänliga julen

Den vänliga julen kallar vi vår serie om Sveriges största högtid. Vi startar redan i oktober - för det kan krävas en hel del förberedelse om både pengar och ork ska räcka till inför julfirandet.

 

Del nio - den människovänliga julen

Julen är en högtid som förknippas med gemenskap. Men många släpper bara in familjen och den närmaste släkten. För att inte några ska behöva sitta ensamma i jul så ordnar många föreningar och organisationer med julfirande. Det gör också Moni Höglund i Örebro, som bjuder hem alla som vill på fika efter midnattsmässan.

Del åtta - den religionsvänliga julen

Sällan är väl kyrkan så populär som just under julen. Vad tycker prästen om det? Samtidigt är det kanske inte så mycket religiöst över julfirandet för övrigt. Vi har pratat med Mattias Söderberg och några andra om den religiösa julen. Mattias tänker inte särskilt ofta på den saken.

Del sju - den dansvänliga julen

Ringdans, pardans och röj på krogen på juldagen. Blir det extra mycket dans till jul? Och har det i så fall alltid varit så? Vi frågar etnolog Mats Nilsson vid Göteborgs Universitet. Vi frågar också några örebroare om deras dansvanor, och så hör vi med Chiquita - dansbandet som alltid spelar i Brunnsparken i Örebro på juldagen.

Del sex - den miljövänliga julen 

Prylar, prylar och ännu mer prylar. Julen blir gärna ett enda stort frosseri i saker och grejor som kan vara mer eller mindre bra att ha. Charlotta Kjerrström har en kretsloppsverkateljé i Örebro, där hon lagar saker som gått sönder så att de kan användas igen.

Naturvårdsverket har en massa tips för en miljövänligare jul.

Del fem - den traditionsvänliga julen

Det ska se ut som det alltid har gjort, och julen ska firas på det sätt som den alltid har firats. Så tycker många om vår största högtid. Vi har varit hemma hos Lena Strömberg som pyntade för advent, och pratat med andra personer om det här med traditioner. Intendent Maria Uddén jobbar på Länsmuseet och har haft som uppgift att prata med barn om just julen.

Del fyra - den chefvänliga julen

Att chefen är vänlig och ger de anställda en julklapp är viktigt. Inte minst i kristider! Det säger Cecilia Hultgren, som är företagskonsult. Torbjörn Sohlberg säljer företagspresenter i Örebro län. Han vet vad som går hem bäst, och vilken chef som är den typiske kunden.


 

Del tre - den trendvänliga julen

Trots all tradition så finns det trender även bland julsakerna. I år kan det fungera med en svart julgran - eller varför inte en rosa? Vitt, svart och silver är stora färger, men det röda kan vara på väg tillbaka. Vi har kollat in några butiker i Örebro. Först hör vi Ingela Rosén, som äger butiken Finrummet. Vi följde upp med inredaren Stefan Samuelsson.


 

Del två - Den vilovänliga julen

Det kan vara svårt att få till den där vilsamma julen som väl många hoppas på. Mycket ska göras och många personer kan också vara inblandade i själva firandet. Vi har pratat med folk i Marieberg centrum om hur de får till en vilsam jul, och med livscoachen Mia Törnblom.

Del ett - Den plånboksvänliga julen


Att fira jul blir ofta en dyr historia, hur mycket man än försöker dra ner på klappar och mat. Familjeekonom Ann-Christine Magnusson på Ikanobanken ger tips och råd. Vi har också pratat med Örebroare om det här med att julen närmar sig, bland annat med ensamstående mamman Anne Ylitalo.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".