1 av 3
Bitte och Zita. Foto: Lennart Åkesson.
2 av 3
Bitte Cederlund på en av sina lektioner. Foto: Sandra Olsson.
3 av 3
Bittes nya valp är en engelsk setter som fått namnet Zita. Foto: Lennart Åkesson.

Hundtimmen med Bitte Cederlund

Bitte Cederlund från Ramsberg är etolog, eller hundexpert. Hon har i flera års tid svarat på lyssnarnas frågor om varför hundar beter sig som de gör. Någon gång i månaden är hon vår expert i Boulevard.

Från och med nu kan du på den här sidan höra svaren på de frågor som Bitte besvarat i programmet. Du kan också skriva nya frågor till Bitte på boulevard.orebro@sr.se.

2 september 2009

Idag pratade Bitte Cederlund om "prova-på-kastration", om intelligenta hundar och om sin egen nya valp. En lyssnare fick svar på hur hunden slipper klåda. En annan fick goda råd kring hur hon ska få sin hund att sluta skälla i tid och otid, och slutligen fick vi veta varför hundar snurrar runt innan de lägger sig för att sova.

3 juni 2009

När ska man kastrera sin hund? Varför ska man kastrera? När ska man inte kastrera? Idag var det mycket frågor om kastrering som Bitte Cederlund redde ut. Lyssnarna hade fler intressanta frågor till Bitte.

Problem med en hund som skäller, hur ska man hantera situationen?

En av våra lyssnare Benny har en drent som ligger och har sitt handgjorda mjukisben i munnen i över en timme. Hon sover inte, hon lägger inte ner huvudet. Varför gör hon så?

En 8-årig petit basset griffon äter avföring från harar, rådjur och nu från vildsvin. Ägaren Irene undrar om avföringen från vildsvin är skadlig för hunden.

Kerstins dotter har en bove som är åtta månader. Hon undrar vad de ska använda för medel mot fästingar.

13 maj 2009

Hur gör man med ylande hundar i hyreshus, bör blandrasvalpen kastreras och hur håller jag mina hundar lugna vid gemensamma promenader? Bitte Cederlund svarar på lyssnarnas frågor.

Hunden ylar till viss musik. Är det för att den tycker om musiken, eller kanske för att den INTE gör det?!?

Storpudeln gjorde sig illa i skogen. Hur ska den bli lugn igen?

Måste blandrasvalpen kastreras?

15 april 2009

Idag har hundtimmen handlat om en pudel med hosta, om USA:s president Obamas nya portugisiska vattenhund, om två generationer hundar som snart blir tre och mycket, mycket annat. Allt finns att lyssna på igen, här nedan.

Dagens första lyssnarfråga: en pudel kines som som drar iväg mitt under promenaden, och därför inte kan gå lös som de andra hundarna på ett stort gärde eller i skogen.

Nästa fråga handlar om en hund som hoppar och skäller när husse eller matte kommer hem. Den andra hunden gör inte så. Varför?

Varför hostar min pudel? undrar Lilian från Borlänge. Snart kan han inte skälla längre.

Liknar tollare den portugisiska vattenhunden, undrar Kerstin. Göran från Lindesberg har två hundar, mor och dotter, och nu ska dottern få valpar. Kan man ha tre generationer hundar hemma, eller räcker det med två?

Min hund är 14 år och när jag köpte den fick jag höra att den äldsta uppfödaren hört talas om blev 15 år. Kommer min hund att dö snart, knall och fall? För hon är helt frisk och pigg, förutom att hon blivit döv, undrar Roger från Finnerödja.


 

18 mars 2009

Hundtimmen idag har handlat om labradorer som drar och skäller när den träffar andra på promenaden, om när man är för gammal för att skaffa hund och mycket annat. Frågorna och svaren kan du höra igen här.

Vi bor på landet och har två labradorer, varav den ena har stora problem när vi möter fotgängare, cyklister och andra hundar när vi är ute och går. Han drar och skäller eller snarare skriker. Hur ska vi hantera detta?

Lars-Erik i Karlskoga har haft hund i 16 år, men hunden gick bort förra året. Lars-Erik är 72 år och undrar om han är för gammal för att skaffa en ny hund.

Jag hörde om bortsprungna hunden och kom att fundera en sak som hände mig när jag lekte med min 6 månaders Jack Russell. Istället för att komma tillbaka till mig med leksaken som vi höll på att kasta(hon var lös) tog hon leksaken och sprang ända hem. Skulle jag skälla på henne för att hon stack eller skulle jag berömma för att hon sprang hem?

Laila i Mosås har en sjuårig Jack Russel som behöver bajsa så fort de kommer in till stan. Efter promenaden i Örebro, där det finns mycket hundar, måste han klämma ur sig diarré. Så är det varje gång, men bara där det gått många hundar förut. Går det att få ett stopp på det?

Helena i Tived har en sexmånaders olydig liten hanne som absolut inte vill komma på inkallning. Speciellt svårt är det på kvällen när han får springa lös.

Björn tycker inte vi ska ta hit hundar från utlandet som kan vara sjuka och ha falska intyg. Han är orolig för att hundar blir smittade i onödan.


 

18 februari 2009

Idag har hundtimmen handlat om uppfostran, demens, bortsprungna hundar och vaktbeteende mot varg. Du kan höra frågor och svar här nedan.

Rigmor i Karlskoga har en jämthund på 15 månader som har för ovana att hoppa, bita i kopplet och nafsa på husse och matte i samband med att han kopplas för att gå till hundgården.

Maria ringer och frågar om föräldrarnas ettårig hund som inte tar någonting på allvar. När familjen vill tillrättavisa den tror den att det bara är en lek.

Visst finns det hundar som vaktar mot varg, säger Monica som föder upp schäferhundar.

Ulla-Karin i Fellingsbro har ägnat natten åt att leta efter en kompis bortsprungna hund. Hur ska man tänka, och finns det någon siare som kan se var hunden finns?

Ann-Britt i Lanna har en 14-årig strävhårig tax, som tycks glömma bort att hon nyss har ätit. Har hon blivit dement? Hunden lider dessutom av diabetes.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".