Här finns recepten!

Uta Ridel i Sikfors tycker om god mat, och hon hämtar gärna ingredienserna från naturen. Här är hennes recept!

Smördegsrullar med nässlor

Kavla ut smördeg och lägg på nässlor och eventuellt lite riven ost. Rulla ihop och skär i tunna skivor. Baka i ugnen ca fem minuter i 250 grader.

Maskrossallad och krutonger

Späda vältvättade maskrosblad. Krutonger av vitt bröd stekta i vitvinsvinäger, dijonsenap, salt, peppar, socker och rapsolja. Kanske lite hackad lök.

Nässelsoppa med pocherat ägg

300 g nässlor
1 lök
1 dl matlagningsgrädde
1 dl buljong
salt, peppar, socker

Förväll nässlorna, spar vattnet. Hacka i mindre bitar. Hacka och fräs löken tills den blir mjuk, men inte tar färg. Tillsätt buljongen, vattnet från nässlorna och grädden.  Låt sjuda i ca 20 minuter. Tillsätt nässlorna och mixa med stavmixer. Smaka av med salt, peppar, socker och eventuellt citron.

Pocherat ägg

1 ägg per person

Koka upp vatten med lite ättika och kläck äggen försiktigt i det sjudande vattnet. Låt det dra i ca. 5 minuter. Lyft upp äggen med hålslev och snygga till kanterna. Lägg i soppskålarna.

Ramslöksmuffins

Finhackad ramslök
3 ägg
4 dl turkisk yoghurt
1 dl rapsolja
8 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
salt

Blanda ägg, yoghurt och rapsolja. Tillsätt de torra ingredienserna. Arbeta ihop till en deg med den hackade ramslöken. Grädda ca. 30 minuter.

Björkbladssorbet

Sockerlag (1 Liter vatten + 1 dl socker)
Björkblad (små ljusgröna)
Citron

Koka upp björkbladen i sockerlag. Sila av. Smaka av med citron. Fyll i glassmaskin och frys.

Måltidsdryck

Björksav direkt från björkträd.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista