Port au Prince den 13 februari:

Port au Prince den 13 februari:

Läkare utan gränser har under ett par veckor förberett öppnandet av ett nytt sjukhus i stadsdelen Sartre i Port au Prince. Det blir en hangar med tillbyggda tält som kommer inhysa 1 500 vårdplatser för eftervård efter operationer. Rekrytering av vårdpersonal påbörjas inom kort.

Man har vädjat till mig att stanna kvar här fram till mitten av mars, för att jag ska kunna vara med i starten av den nya operationsavdelning som ska inrättas. Tack vare fantastiska chefer och kollegor hemma på Universitetssjukhuset i Örebro kan jag stanna.

I går var det nationell minnesdag här, en månad efter jordbävningen. Vi hade förväntat oss oroligheter, eftersom det skulle vara mycket folk i rörelse och många demonstrationer. Men det blev lugnt. Lugnare än vanligt.

Redan efter sju på morgonen var folk på väg till kyrkorna, vitklädda, för att tacka Gud för att man överlevt. Hela dagen var det radioutsändningar från gudstjänster, med tal, sånger och böner.

På sjukhuset jobbade vi på som vanligt, fast utan våra haitiska sjuksköterskor. All inhemsk personal hade ledigt med anledning av minnesdagen.

I de tältläger vi passerar till och från jobbet har Röda Korset nu ställt upp flera stora vattenbehållare och fler och fler iglotält dyker upp. Men fortfarande är det många som inte ens har en pressenning att skydda sig med.

Det gör så ont att se.

Gunnar