Chatt om beteendeterapi mot övervikt

Anna-Lena Hellgren och Barbro Andersson arbetar på Örebro läns idrottsförbund med att leda grupper i kognitiv beteendeterapi som hjälp mot övervikt.
Nils-Arne:hur gör ni med den som kommer på uppmaning från hustrun, och inte själv är så motiverad ? kan ni lyckas där också ?
Barbro Andersson:Vi förutsätter att individen själv gör detta av fri vilja. Resultatet blir bäst då. Eftersom vi alltid har ett informationsmöte innan så kan det vara det som avgör om du ska vara med elller inte. Därefter har vi individuellt samtal och därefter bestäms om man vill vara med.
Kjell:Varför har det blivit så modernt med kbt?
Barbro Andersson:Det har visat sig att det har goda vetenskapliga effekter inom olika områden.
Anna:Kan man gå UPP i vikt också med KBT?
Barbro Andersson:Tankesättet är det samma, det handlar om hur man förhåller sig till olika saker. Men det är klart att det måste finnas andra medicinska förutsättningar för det också.
Anonym:kan ni hjälpa den som inte alls tänker på allt den stoppar i sig...typ en påse chips på 10 min framför TVn ?
Barbro Andersson:Ja, men det kan ta lite längre tid. Det handlar ändå om att lära sig att tänka annorlunda. Det kan finnas djupt rotade orsaker och då behövs det mer tid att jobba med sig själv.
Eva:Hur kommer man i kontakt med er ?
Barbro Andersson:Antingen via vårdcentralen med ett FaR- recept/Fysisk aktivitet på recept) eller via hemsidan olif.se, folkhälsa, övervikt. Det går bra att ringa till vår växel 019- 17 55 00. På hemsidan finns mer information att ladda ner.
susanne:Hej Anna-Lena! Är det någon skillnad på den kursen du hade i Hallsberg för något år sen och den ni pratar om nu?
Anna-Lena Hellgren:Ja, viss skillnad är det. Denna är betydligt mer beteendeinriktad och vi jobbar mer aktivt med tankar-känslor-beteende.
moderator:Om fyra minuter stänger chatten.
Eva:ÄR viktväktare och ver precis vad jag bör äta och hur mycket. Går bra hela dagen men efter middagen på kvällen kommer "lilla djävulen". Jag är sugen på allt möjligt. Känns som jag kan äta 10 måltider till. Kan jag tänka bort det?
Anna-Lena Hellgren:Oftast finns det ett samband mellan hur jag har ätit under dagen och hur jag äter på kvällen. Det finns ofta också ett samband mellan vad som har hänt under dagen och hur du då reagerar på den, att du kanske tar till ett kompensatoriskt ätbeteende och äter på grund av känslor.
moderator:Chatten är nu stängd. Vi tackar Anna-Lena Hellgren och Barbro Andersson för att de svarat på frågorna.