Priscilla Chan och Mark Zuckerberg har gift sig. Foto: Allyson Magda för Facebook/Scanpix
boulevard p4 örebro

Mem, vad menar du?

9:05 min

Det där ordet mem, som vår sociala medier expert Kal Ström ibland slänger sig med fick i dagens session med honom äntligen förklaring.

Dessutom - sociala mediers hetaste giftermål. Alltså när facebookgrundaren Mark Zuckerberg uppdaterade sin civilstatus till gift på facebook.

Mem

http://sv.m.wikipedia.org/wiki/Mem

Det är ett ord som kommer från Richard Dawkins bok den själviska genen, som han skrev i slutet av 70-talet. "En ur kulturarvet utbruten enhet, hypotetiskt sett analog med en specifik gen, och lydande under samma naturliga urval beroende av sina fördelar inom den egna idéfenotypen för sin överlevnad och utbredning i kulturmiljön"

Som exempel på memer gav Dawkins melodier, slagord, trosföreställningar, klädmoden, sätt att tillverka saker, och teknologin bakom byggandet av valv.

Internetworld hade med ordet på sin nyordslista för 2011:

http://www.idg.se/2.1085/1.371191/orden-du-maste-kunna-2011

Internetworld: Kommer från memetiken och härstammar från grekiskan ord för minne. I webbsammanhang är ett mem ofta en text, video eller ljud som får viral spridning och som förändras när den sprids. Ett exempel är remixversioner på skämtsamma videoklipp eller en lista med frågor som en bloggare svarar på och sedan ber andra svara på i sina bloggar. Mem skulle kunna beskrivas som ett ständigt muterande minne.

Jorden från en satellit

http://www.theverge.com/2012/5/12/3016254/russian-satellite-earth-from-space-121-megapixels

Den mest högupplösta bilden på jorden någonsin. Den är väldigt fin. I början av maj började den spridas.

#BadAstroHipster

http://blogs.discovermagazine.com/badastronomy/2012/05/17/i-was-into-astronomy-when-it-was-still-astrology/

Ett exempel på ett mem från veckan som gått är #BadAstroHipster. Det började med en bloggande astronom som skrev lite snipigt om att den där bilden på jorden som spritts under veckan som gått skrev han faktiskt om redan i april. Sen kom han på sig själv med att det där lät ganska snipigt, så han drev med sig själv och skrev “Jag skrev om jorden, en obskyr liten planet du antagligen aldrig hört talas om” och använde hashtaggen #badastrohipster. Sen tänkte han inte mer på det förrän han såg sina följare också börja använda taggen:

“Solsken, det är liksom såå 8 minuter sen. #badastrohipster”

“Jag var inne på Big Bang innan den exploderade. #badastrohipster”

“Supernovor? Det är liksom bara novor med bra pr. #badastrohipster”

“Pluto är en sellout, jag räknar det inte ens som en planet längre. #badastrohipster”

#filmutanbokstav

https://twitter.com/#!/search/%23filmutanbokstav

Eller den mer svenska film utan bokstav.

“‏@FrippeA Ska vi sluta med taggen #FilmUtanBokstav innan någon kommer på något kul med 'Göta Kanal'?”

“@axljka Skyskrapan rinner. #filmutanbokstav Har ingen aning om vad denna film handlar om, lär vara en uppföljare till Inception.”

“@NiclasJ Gone With The Win - Om jakten på lottovinnaren som gick upp i rök. #filmutanbokstav”

“@LydiaFarranLee Rain Spotting, Ewan McGregor undrar om han ska ta med paraplyet ut eller inte.”

Bonuslänkar

http://knowyourmeme.com/

Know Your Meme

Zuckerberg gifter sig

https://www.facebook.com/zuck/timeline/story?ut=32&wstart=1335855600&wend=1338533999&hash=10100387011762121&pagefilter=3&ustart=1

Och hur berättar man att man gift sig nu för tiden? Genom att byta status på Facebook. Det vet jag andra moderna människor som gjort de senaste veckorna.

Facebook har debuterat på börsen

http://mashable.com/2012/05/18/facebook-worth-mcdonalds/

http://mashable.com/2012/05/18/facebook-ipo-flat-reasons/

Största internet-ipon någonsin och även om den ses som lite misslyckad (eftersom aktien inte sköt i höjden i värde) så är den ändå större än stora bolag som McDonalds, VISA, Disney, Amazon och Volkswagen.

En IPO är helt enkelt bara att debutera på börsen. Ett företag som Facebook debuterar på börsen för att dra in kapital som företaget kan använda till att investera.

so.cl

http://so.cl/

Ett av skälen till varför vissa investerare inte tror på Facebook är att något som man lyckats bygga upp så snabbt kan också ersättas av något annat. Och det här något annat skulle till exempel kunna vara Microsofts försök till ett socialt nätverk: so.cl.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista