Böcker. Foto: Arne Holmberg/Sveriges Radio Örebro

Bokpanelens tio måsten i en bokhylla

"Böckerna man inte kan vara utan i bokhyllan"
17 min

Bokpanelen, Titti Geisler och Göran Tivenius, har sagt sitt, och här är deras 10 i topp lista - eller ja, plats 10-6 i alla fall. Plats 5-1 kommer att redovisas i nästa bokpanel, det vill säga tisdagen den 19e mars.

6) Salamanderkriget av Karel Capek (1936)
En sjökapten upptäcker att salamandrar - ett slags groddjur - kan användas för att fånga pärlor. Salamdrarna odlas. De är läraktiga och lär sig till och med att prata. Men salamandrarna förökar sig i ett vansinnigt tempo verkar ta över världen. Salamanderkriget är ett angrepp mot nazismen och dess tal om "Lebensraum". Det berättas om den tyska salamandern som är en "särskild högre rastyp, obestridligt överlägsen alla andra salamandrar". Därför behöver man världshaven för en ny generation av rasrena salamandrar att utvecklas. De menar att endast ett homogent samhälle kan vara ett lyckligt samhälle. Boken är en enastående medicin mot intolerans.

7) Räddaren i nöden av J.D. Salinger (1951)
När vi kommer in i handlingen har tonåringen Holden Caulfield just blivit reglerad från en skola i Pennsylvania. Föräldrarna har ännu inte fått reda på vad som hänt, vilket ger Holden en tidsfrist. Innan han återvänder till föräldrahemmet i New York strövar han omkring några dygn i storstadsvimlet. Som läsare får vi följa honom i en serie möten med olika människor. Och ta del av hans vilsenhet och funderingar kring tillvarons meningslöshet.

8) Flugornas herre av William Golding (1954)
En av 1900-talets mest betydelsefulla romaner. Till det yttre utspelar sig handlingen i Söderhavet. Efter en nödlandning hamnar en skock överlevande engelska skolpojkar på en liten obebodd ö. En kamp uppstår mellan en god grupp och en ond grupp.

9) Moment 22 av Joseph Heller (1961)
Med svart humor och sanslösa dialoger avslöjade Heller skoningslöst det militära systemet och krigets galenskap. Handlingen i boken utspelas på en amerikansk flygbas i Medelhavet under andra världskriget.
För att bli hemsänd från kriget måste man klassas som galen.
>>Moment tjugotvå: Var och en som vill slippa aktiv tjänst är inte på allvar tokig.>>

10) Robinson Kruse av Daniel Defoe (1719)
Enastående stark berättelse om en pojke som hamnar på en öde ö där han så småningom möter infödingen Fredag. Bygger på en verklig händelse. Kan ses som den vite mannens kamp att besegra naturen och omvända hedningar till kristendomen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".