Bokpanelens topp fem. Foto: Madde Klippel/Sveriges Radio

Bokpanelen avslöjar deras topp fem böcker när listan når första platsen

Hör hela bokpanelens topplista här
15 min

För två veckor sedan avslöjade våra bokpanelister nedre delen av deras topp tio lista, det vill säga plats 10 till 6. Idag presenterar Titti Geisler och Göran Tivénius de resterande favoriterna.

Hör bokpanelens topp femlista i klippet nedan. 
Hör även bokpanelens plats sex till tio från två veckor sedan i läs mer materialet nedan.

Titti Geislers topp fem:

1) Medea (pjäs), Euripides

2) Historien, Elsa Morante

3) Brott och Straff, Dostojevskij

4) Jane Eyre, Emily Brontë

5) Samlade dikter och prosa, 1954-2004, Tomas Tranströmer

Göran Tivénius topp fem:

1) I väntan på Godot, Samuel Beckett (1953)
”I väntan på Godot” är absurd, saknar färdriktning och har en osammanhängande dialog. Till det yttre handlar pjäsen om två personer, Vladimir och Estragon, som väntar på en person – Godot. Godot dyker aldrig upp. Vem är Godot? frågar sig åskådarna säkert. Är Godot en symbol för gud eller något annat? Beckett ger oss inte svaret.
”I väntan på Godot” är en pjäs om mänsklighetens eviga frågor, kommunikation och förhoppningar. En klassisk replik ur pjäsen ger ett tänkvärt perspektiv på människans liv på jorden: ”Kvinnan föder grensle över en grav, dagen glänser till ett ögonblick, och sen är det natt igen.” 1969 belönades Beckett med Nobelpriset i litteratur.

2) Trollvinter, Tove Jansson (1957)
Mumindalen vimlar av fantasivarelser, mumintroll, gafsor, homsor, mymlor, filifjonkan och hattifnattar. De flesta figurerna är snälla, men lite egenartat knasiga precis som vi människor är. Men det hotfulla och kusliga dyker då och då upp i form av Mårran. Hon är en varelse som är ensam, destruktiv och totalt känslokall. Så kall att marken där hon har suttit en längre tid fryser och dör. Ett klassiskt citat som format hela mitt vuxna liv är från den kloka flickan Too-ticki: ”Allting är mycket osäkert, och det är just det som lugnar mig.”

3) Texter & Teckningar, Bob Dylan (1973)
I ”The times they are a-changin´” [1964] gör Dylan ett så tydligt avstamp. Från den gamla tiden då unga människor med självklarhet ärvde sina föräldrars värderingar till den nya tiden där man kritiskt bildar sin egen uppfattning. ”The times are a-changin´” handlar om rättvisa och social omdaning. Om nya vägar. Vi som lyssnar uppmanas att börja simma annars kommer vi att sjunka som stenar. Dylan själv har blivit uppmaningen trogen under hela sin karriär.

4) Alexandria-kvartetten, Lawrence Durrell (1957-1960)
Utgångspunkten i den fantastiska romansviten är att det inte finns någon absolut sanning, eftersom alla betraktare har olika perspektiv. Allt beror på den som registrerar händelserna. I den första delen får vi uppleva händelseutvecklingen sett i en persons betraktarperspektiv. I den andra romandelen får vi uppleva i stort samma händelser, men då berättade ur en annan persons synvinkel och så vidare. I centrum står judinnan Justine, en sann njutningsmänniska. Kring henne kretsar männen Baltahazar och Mountolive och väninnan Clea.

5) Illusionisten, John Fowles (1966)
Den engelske läraren Nicholas Urfe rymmer från en strulig kärleksaffär och sitt hemland. Han får en lärartjänst i Grekland och hamnar på ön Phraxos. Där möter Nicholas en gåtfull miljonär och blir en docka i den rike mannens marionetteater – en lek med andra människor och deras känslor. Nicholas blir förälskad i den unga kvinnan Julie och upplever en magisk tid där han till slut inte vet vad som är fantasi och verklighet. Denna roman handlar om stora frågor som identitet, manipulation och vår fria vilja.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".