Göran Tivénius Boktips. Foto: Madde Klippel/Sveriges Radio

Göran Tivénius tipsar om vårens läsning

Hör boktipsen med Göran Tivénius här
9:47 min

Idag tipsar Göran Tivénius om två nya böcker att läsa i vårsolen - läs mer nedan.

Landet Utanför - Kristina Mattsson (2011)

- Det här är en reportagebok om den del av Sverige som finns utanför de stora städerna.

- Rätt i tiden, eftersom Sverige just nu är det land i Europa som har den snabbaste folkförflyttningen från landsbygd till stad.

- Här presenteras problem med avfolkningsbygder, men också möjligheter.

- Orter kommer att dö ut. Samtidigt säger vi att hela Sverige ska leva.

- Vi får ser skillnader mellan grannbyar. De som går mot strömmen och skapar livskraft och andra som verkar ha gett upp.

- Kännetecken för de som lyckas är en gemensam vision och energi!

Material World - Peter Menzel (1994)

- Utgiven av Förenta Nationerna i samband med det internationella familjeåret 1994.

- Detta är en bilderbok där fotojournalisten Peter Menzel har fotograferat trettio familjer i lika många länder. Han har hittat en normalfamilj och bett om lov att fotografera dem framför sin bostad tillsammans med sina ägodelar.

- Resultatet är omtumlande. Här får vi möta familjen Namgay i Bhutan (ett litet pluttland söder om Kina). Deras hus är enormt enkelt. Där bor tretton personer. Bland de få ägodelar som radats upp framför huset märks en lerkruka att förvara vatten i, tre filtar, fem mattor, två ljusstakar och en bok om Buddha. Familjen har en radio. Ingen telefon, ingen TV och ingen bil. När familjen tillfrågas om vad som är deras favoritägodel svara föräldrarna Buddha-boken, en av sönerna nämner skolböckerna och en av döttrarna ett hopprep.

- Familjen Skeen bor i Texas, USA. De består av två vuxna och två barn. Framför det stora huset står tre bilar, kylskåp, frys, tvättmaskin, två TV-apparater, högtalare, mikrovågsugn och mängder av andra prylar. Som favoritägodelar svarar föräldrarna bibeln och barnen inga alls.

- Ingen kan läsa denna bok utan att få sig en riktig tankeställare om tillståndet i världen och vad som är värt någonting när det kommer till kritan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".