Boktips 16 april. Foto: Madde Klippel/Sveriges Radio

En handfull nya boktips att avnjuta från bokpanelisterna

14 min

Fyra nya boktips från våra bokpanelister Titti Geisler och Göran Tivenius. Denna vecka hade de ingen hemläxa så valet är helt i deras egna händer.

Läs mer om tipsen nedan.

Titti Geisler:


Väldigt sällan fin, Sami Said (2012)


Agaat, Marlene van Niekerk (2004)Göran Tivenius:


Fotspår i djungeln och andra noveller, William Somerset Maugham (1874-1965)

  • Dags att uppmärksamma novellerna. De som är riktigt bra skrivna har fångat en känsla, en händelse och ett liv på kanske 30-40 sidor. Perfekt för den som tvekar att ge sig in på en tegelstensroman.
  • Novellformen tvingar författaren att skala av, reducera, men ändå med några få ord förmedla det väsentliga.
  • En som lyckats med det är Somerset Maugham. Hans noveller handlar ofta om hur det beräknande och elaka vinner över det godtrogna och snälla.
  • Författaren är den betraktaren som från däckstolen eller restaurangbordet distanserat beskriver det som händer. Slutet har ofta en överraskande - och filosofisk - poäng.
  • Berättelsen Regn handlar om en grupp människor som under en epidemi blir strandsatta på en ö. En av dem är missionären Davidson och en annan är Sadie Thompson, prostituerad. Missionären blir förtjust i Sadie. Hur historien slutar ska jag förstås inte berätta...


För mycket lycka, Alice Munro (2011)

  • Tio noveller som alla på en handfull sidor mästerligt beskriver något centralt som händer i en människas liv.
  • Enkelt och anspråkslöst berättar författaren om människor vars liv tagit helt nya vändningar efter att något snabbt och otippat har hänt. Tänker vi efter kan vi alla hitta händelser som har förändrat våra liv.
  • Hennes språk är rent och vackert. På ett mästerligt sätt beskriver hon händelser utan att ta till överdrivna effekter.
  • I berättelsen får vi möta pojken med det gigantiska födelsemärket i ansiktet. Och det händelseförloppet som startas av att kompisen Nancy en dag under ett besök målar sitt ansikte med en liknande fläck för att visa sin sympati med pojken.
  • I berättelsen Dimensioner möter vi den unga städerskan Doree som besöker sin man i fängelset. Tillsammans har de tre barn som mannen mördat. Doree försöker bearbeta det som har hänt genom att besöka sin man.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista