Vinnarbilden av Gan Pridaen
1 av 22
Vinnarbilden "Flying Lake Deear" av Gan Pridaen 11 år i Högsby! Flying Lake Deear är en blandning av hjort, enhörning, fisk, noshörning, vildsvin och fågel.
Vinnarbild i Arslan Tursics i version
2 av 22
Vinnarbilden i Arslan Tursics i version. Arslan är illustratören som har ritat alla bilder till Marvinter, både hemsidan och spelet.
Teckning Anton
3 av 22
Ett väsen som heter Drömmaren ritat av Anton 11 år i Vallentuna. Drömmaren gör mardrömmar till barn och äter vanliga drömmar. Den blåser ut mardrömmarna med sitt rör. Det är bara barn som kan se den.
Teckning Elina
4 av 22
Ett väsen som heter Sötboll ritat av Elina 9 år i Piteå. Sötboll är ett sällsynt väsen som dödar varenda levande som kommer till dess bo. Boet finns vid ett ställe med stenar. Sötboll äter godis och stenar och den kan byta färg.
Teckning Elsa
5 av 22
Ett väsen som heter Virvelvind ritat av Elsa 9 år i Torsåker. Virvelvind är hälften räv och hälften pojke. Han kan styra över vinden och är både snäll och listig.
Teckning Enea
6 av 22
Ett väsen ritat av Enea 11 år i Svedala.
Teckning Esther
7 av 22
Ett väsen som heter "Den glittrande fågelkvinnan" ritat av Esther 9 år på Värmdö.
Teckning Frank
8 av 22
Ett väsen som heter Banten ritat av Frank 7 år från Åkarp. Banten är ett skogsvägsen. Om man tittar på hans glada leende kan man bli hypnotiserad och bli lurad till ett träsk där man kan drunkna. Bantens favoritmat är leverpastej och glass.
Teckning Greta
9 av 22
Ett väsen som heter Korpväktaren ritat av Greta 13 år i Finspång. Korpväktaren bor och lever nära grottor. Dessa väsen tillhör släktet Draganos, som är väldigt ståtliga och muskulösa väsen. Det är inte ovanligt att de lever länge, den äldsta Draganosen blev 2000 år. De är väldigt mystiska men fredliga. Lyckas du bli vän med en från Draganossläktet har du en vän för livet. De är snabba att erbjuda vänner en hisnande flygtur vart du vill. Symbolerna på dess kropp och vingar symboliserar dess intelligens och ålder. Deras kännetecken är kraftfulla vingar och tassar som även har groteska grova klor.
Teckning Holger
10 av 22
Ett väsen som heter Figgiluren ritat av Holger 9 år från Enskede. Figgiluren är ett väsen med vassa tänder och naglar. Den älskar vatten och bor i hyddor i gläntor. Vingarna kan ha olika färger. Den har eld på svansen så att den kan försvara sig. Figgilurens blåa ögon kan hypnotisera människor och djur. Den är bara en halv meter lång.
Teckning Inez
11 av 22
Ett väsen som heter Merina ritat av Inez 10 år i Nässjö. Merina bor djupt in i skogen i Svartsjön och med hjälp av sin vackra sång lurar hon människor ner i sjön. Hon har också en förtrollad spira som hon stal från havsguden Triton.
Teckning Jack
12 av 22
Ett väsen som heter Grenborp ritat av Jack 15 år i Göteborg. Har du känt dig iakttagen uppifrån när du gått i skogen? Då var det troligtvis en Grenborp som tittade ner på dig. Många misstar detta väsen för fågelbon men egentligen är dom trädens beskyddare. Grenborpen kan ändra form till olika ilskna träddjur som ugglor och ekorrar för att attackera hot mot sitt träd. Dock kan dom göra det lite för snabbt ibland så oskyldiga strövare får sig en omgång. När träd ändå behöver tas ned så fixar Grenborparna det också genom att kalla sill sig sina vänner bävrarna.
Teckning Linnea
13 av 22
Ett väsen som heter Lövmonster ritat av Linnea. Lövmonstret är pyttelitet men jättefarligt. Man behöver ett förstoringsglas för att kunna se det.
Teckning Lova
14 av 22
Ett väsen som heter Macahone ritat av Lova 10 år. Macahone är ett människoliknande väsen, men där ena armen brukar sitta har den ingen arm och där den andra armen brukar sitta har den en svart orm med ett dödligt bett. Den har rivsår över hela kroppen, stripigt hår och två kolsvarta ögon. De lever i grottor långt inne i skogen där inga människor skulle våga vara. Macahoner brukar röva bort barn till sina grottor.
Teckning Oscar
15 av 22
Ett väsen som heter Electrice ritat av Oscar 10 år. En Electrice kan se ut på olika sätt. Vissa har ingen rustning, fast de flesta har rustning. Vissa är små. Alla har en hammare. Och dom brukar hänga med spöken.
Teckning Saga
16 av 22
Ett väsen som heter "Skol-Ome" ritat av Saga 10 år. Skol-Ome är elak som bara den. Han kommer hem och skrämmer barn som skolkar från skolan. När barnen är i skolan gömmer sig Skol-Ome där så han kan ha koll på vad barnen gör. Han tar tid på dem när de går på toaletten, om barnen är borta mer än fem minuter från lektionen så kommer Skol-Ome att förstöra barnens uppgifter som de arbetat med. För att skydda sig mot Skol-Ome så ska man se till att vara i skolan och inte skolka eller vara för länge på toa när det är lektion.
Teckning Saga
17 av 22
Pingudraken, ritad av Saga 11 år.
Teckning Sigge
18 av 22
Ett väsen som heter ”Den gode vargen” ritat av Sigge 9 år i Hudiksvall. Den gode vargen ger genom sin eld värme till de som fryser, vatten till de som är törstiga och ljus till de som tycker att allt känns mörkt.
Teckning Sidra
19 av 22
Ett väsen som heter Pablo ritat av Sidra 9 år i Göteborg. Pablo har kraft att bli osynlig och den kan flyga och göra saker till is.
Teckning Sofia
20 av 22
Ett väsen som heter Munterväsen ritat av Sofia 10 år i Uppsala. Munterväsen bor på en annan planet - planeten Skratticus. På Skratticus är alla snälla och glada. Varje månad flyger Munterväsenet ner till oss på jorden för att sprida glädje, för att det vill att alla varelser här ska vara glada.
Teckning av Vilhelm
21 av 22
En drake ritad av Vilhelm.
Teckning Willon
22 av 22
Ett väsen som heter Ryto ritat av Willon 7 år i Lerberget. Ryto gömmer sig bland gamla stubbar och kommer fram när någon är dum. Då ryter han ryter till och morrar och säger att man måste vara snäll mot varandra. Så han är egentligen snäll men ser läskig ut.

Vinnarna i teckningstävlingen

Första pris i teckningstävlingen om väsen går till Gan Pridaen, 11 år i Högsby. Stort GRATTIS!

Och Superstort GRATTIS till de 20 väsenteckningar som fått andrapris!

I bildspelet ovanför kan du se alla vinnarbilderna.

Du kan också se illustratören Arslan Tursics version av Gans bild. Den bilden blir en tavla som är vårt förstapris.

Uppgiften i tävlingen var alltså att rita en teckning av sitt eget väsen.

Superstort TACK till ALLA som skickat in en väsenbild till oss.

Vi har tittat på VARENDA bild och de är alla väldigt, väldigt fina.

Tänk att det finns så många fantastiska väsen!

Det kom in över 1500 teckningar till tävlingen (!) och det var otroligt svårt att välja ut de 21 vinnarbilderna.

Om du vill se fler av alla fina bilder som skickats in så kika i vårt bildspel. Länken finns här nedanför.

Priser:

1:a pris
Gan Pridaen får sitt väsen tecknat som ett original av julkalenderns illustratör Arslan Tursic. Bilden kommer inramad som en tavla med posten. Plus boken "Lyktgubben, Skogsfrun och andra väsen".

2:a pris
20 stycken vinner boken "Lyktgubben, Skogsfrun och andra väsen".

Grattis till:

Anton i Vallentuna
Elina i Piteå
Elsa i Torsåker
Enea i Svedala
Esther på Värmdö
Frank i Åkarp
Gan i Högsby
Greta i Finspång
Holger i Enskede
Inez i Nässjö
Jack i Göteborg
Linnéa i Lindome
Lova i Enskededalen
Oscar i Vattholma
Saga i Mjölby
Saga
Sidra i Göteborg
Sofia i Uppsala
Sigge i Hudiksvall
Vilhelm
Willon i Lerberget

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista