Torsdag 28 februari

12.10: Bibliotekarierna på Stadsbiblioteket i Örebro flaggar för krympande resurser.

Verksamheten har tappat 13 tjänster under senare år och nu börjar det bli rörigt i hyllorna. Servicen i utlåningsdisken har blivit sämre. Det offentliga rummet för alla medborgare håller på att förändras, menar de.

Michael Horvath (mp) är vice ordförande i kultur- och medborgarnämnden med särskilt ansvar för biblioteken. Han menar att pengar måste sparas, men att service kan ges på annat sätt, som exempelvis med bokbussen.

12.50: Ifrågasättandet från Örebro län, när det gäller att betala för järnvägsdragningen Citybanan i Stockholm, förvånar Peter Fält, sekreterare i regeringens förhandlargrupp. Det finns ingen beredskap för att någon skulle hoppa av finansieringen och tongångarna från de andra länen har snarare varit tvärtom, säger han.
Kommunalrådet Pentti Supponen i Hällefors säger definitivt nej till att betala en del av Örebros 90-miljoner kronorskaka, sedan kommunalrådet Staffan Werme i Örebro inte längre är intresserad av att stå för hela den kommunala betalningen. Inte heller Hallsberg, Laxå eller Askersund ställer upp på att ta över Örebros betalningsuppgörelse. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista