Tisdag 15 april

12.10: Högskoleverket säger nej till att låta Örebro Universitet examinera läkare.

Efter nio års kamp för att starta läkarutbildning i Örebro blev beskedet på förmiddagen negativt, med nedslag på ett antal punkter.

Men landstingsrådet Marie-Louise Forsberg-Fransson tänker inte ge upp kampen, nu ska hon ta landshövdingen till hjälp för att ”tåga mot Stockholm och regeringen”.

12.20: Linköpings Universitet kommenterar nekandet.

12.35: Lunds Universitet kommenterar beskedet.

12.40: Blivande rektor Jens Schollin på Örebro Universitet var tveksam till att universitet skulle få igenom ansökan utan förbehåll. Men blev överraskad av ett blankt nej.

Enligt Jens Schollin känns beskedet märkligt och något av ett moment 22. De fel som den förra bedömargruppen hittade har åtgärdats till den här senaste ansökan.

12.50: Studentkåren på Örebro Universitet är kritisk till att Högskoleverkets trovärdighet skadas. Enligt Markus Görs har det gått troll i Örebro Universitets ansökningar och att det finns många starka krafter som inte vill ha en läkarutbildning i Örebro.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".