Tisdag 6 maj

12.10: Kvarntorpshögen är hotad!

Det menar kommunalrådet Dan-Åke Moberg (s) i Kumla som är beredd att ta till civil olydnad för att hindra ett kanadensiskt mineralföretag att provborra i högen.

Kumla kommun har lagt ner åtskilliga miljoner kronor på att sanera Kvarntorpsområdet, men har lite att sätta emot det kanadensiska företaget.

Myndigheten Bergstaten menar dock att såväl miljöpåverkan som kulturmiljön måste bedömas innan ett brytningstillstånd ges.

12.30: Tre tonårspojkar misstänks ha misshandlat en 13-åring så illa att näsbenet knäcktes och en arm bröts. Nu åtalas de.

De misstänkta är kända av kommunen sedan tidigare och kanske skulle vi ha sagt stopp tidigare, säger kommunalrådet Dan-Åke Moberg.

Göran Harnesk, generalsekreterare på BRIS, menar att barn som är med om liknande händelser tar på sig en skuld för det som skett, även om de bara är vittnen. Och det är viktigt att de barn som upplevt sådant får prata med vuxna om det här och att de får höra att de inte har skuld i det som skett.

12.50: Att röka vattenpipa är något som lockar allt fler unga. Men det är långt ifrån så ofarligt som många tror.

Det menar Natasha Anderberg, hälsoutvecklare på tobakspreventiva enheten på Universitetssjukhuset i Örebro, som föreläser på LUFT:s konferens i Örebro.