Måndag 12 maj

12.10: Varannan intern på riksmottagningen på Kumlafängelset, som dömts till mer än fyra års fängelse för våldsbrott, har fått diagnosen ADHD.

Trots det finns bara en anstalt, Norrtäljeanstalten, som har regelrätt vård och medicinering för fångar med det här funktionshindret. Det menar vårdarnas fackförbund ST som nu ställer en rad krav för att få utbildning och bättre vård inom kriminalvården.

Folkpartisten Johan Pehrson vill helst satsa på förebyggande insatser, för det här är ett samhällsproblem och inte bara kriminalvårdens.

12.30: Anna Eriksson vill inte ha två separata förskolor för sina barn - ett nattis och ett dagis på olika håll i Örebro. Det blir för slitigt för barnen.

Lena Baastad, (s) menar att hon försökte försäkra sig om att den här situationen inte skulle kunna uppstå, när de nya kommunala riktlinjerna togs. Hon vill ha en högre politisk ambitionsnivå, för att föräldrar ska kunna förena arbete och familj.

Lennart Bondeson (kd) tycker inte att Anna Erikssons fall låter riktigt lyckat, men att det handlar om en kortare period som barnen drabbas av det här. ”Och det ska ställas mot alla andra behov”.

12.50: Mitt i vårdkonflikten infaller ”Internationella skjuksköterskedagen”. Då passar sjuksköterskorna som är uttagna i strejk på att visa upp sig på stan i Örebro.