Tisdag 20 maj

12.10: Ska så kallade papperslösa människor, som gömmer sig i Sverige få vård gratis?

Idag fattar riksdagen beslut i frågan. Maria levde många år gömd med sin dotter, under hot om att avvisas.

Bengt Sjöberg är pastor i Hällefors och representant för FARR, paraplyorganisation för flyktingorganisationerna. Han berättar om hisnande upplevelser där sjukhus avvisat hjälpsökande, eftersom de vistas illegalt i landet.

Riksdagsledamot Elisabet Svantesson (m) tycker att frågan är svår, men att det samtidigt måste finnas regler. Det skulle bli för dyrt för Sverige att ge alla som vill gratis vård.

12.30: Hur gör landstinget med de papperslösa och avvisningshotade människorna som behöver vård?

Landstingsrådet Håkan Bergman (s) berättar att patienten får akut vård, men att de får en räkning på den reella kostnaden. Det väsentligaste för Örebro läns landsting är ändå vårdbehovet och de ser inte i första hand till betalningsförmågan.

12.45: Sex sjöbodar och en brygga hotas av rivning. Miljödomstolen avslår överklagan från bodägarna på Kärra Udde, i Askersund kommun.

”Nu överväger vi att överklaga till nästa instans, bodarna och bryggan är snarare till nytta för allmänheten”, säger Moniqa Egonsson, som är en av ägarna.

Askersunds kommun för en dialog med bodägarna och länsstyrelsen för att lösa frågan. Men Billy Ludwigsson (c), kommunalråd sägar att man måste följa lagen. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".