Begränsa lastbilstrafiken, vill mp. Foto: Bertil Ericson/Scanpix

Torsdag 28 augusti

12.10: Överviktiga anställda påverkar företag negativt

Det menar ett försäkringsbolag som undersökt hur företagare i Sverige påverkas av deras anställdas fysiska förutsättningar. Men LO menar att man måste vända perspektiven. Det är inte de anställdas fel att de blir sjuka, det kan bottna i dålig arbetsmiljö.

I Örebro finns i alla fall en arbetsgivare som tar tag i frågan. På Birgittaskolan får personalen banta på arbetstid. På torsdagseftermiddagen vägs de in och får kursavgiften tillbaka om de lyckas gå ner ett visst antal kilon.

12.30: Miljöpartiet: ”Tillåt lastbilstrafik bara vissa tider”

I andra länder i Europa är lastbilstrafik begränsad till vissa tider. Det vill miljöpartiet se också i Sverige, berättar Mikael Johansson, riksdagsledamot från Örebro.

Men Joakim Larsson, chefsombudsman på Åkeriföretagen öst, menar att det förslaget bara skulle leda till mer lastbilstrafik under en koncentrerad tid.

12.50: Vad gör Pentti på måndag?

Socialdemokratiska kommunalrådet Pentti Supponen avtackas i Hällefors på torsdagseftermiddagen. Efter mer än ett decennium som kommunens främste politiker lämnar han sina uppdrag. I Rakt på Sak berättar vi vad han gör på måndag morgon. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista