Öppna jämförelser presenteras. Foto: Henrik Montgomery/Scanpix

Måndag 6 oktober

12.10: Förtroendet för vårdcentralerna ökar

Att örebroläningarna har ett ökat förtroende för primärvården, jämfört med förra året visar mätningarna av hur Örebro läns landsting sköter sig i jämförelse med andra landsting i landet.

Det kallas öppna jämförelser och görs av Socialstyrelsen och organisationen Sveriges Kommuner och Landsting.

För Örebro län visar jämförelserna också att spädbarnsdödligheten är hög, precis som att dödligheten i hjärtinfarkt är det i vårt län.

12.30: Var tredje svar från en politiker är blaha

Kommunikation är inte lätt. Och det kan ibland utnyttjas av den som inte vill eller kan svara på en fråga.

Politiker har utvecklat en speciellt strategi att svara på journalisters frågor.  Det visar professor Mats Ekströms forskning vid Örebro Universitet. Sex av tio frågor får ett vettigt svar. Kanske skulle vi inte ens vilja ha politiker som svarar rakt på sak på alla journalisternas frågor.

12.45: Miljöpartiet har blivit EU-vänligt

Miljöpartiet har skrotat kravet på utträde ur EU och Jonas Eriksson, oppositionsråd i landstinget och engagerad i Örebro kommuns politik är besviken.

Hans partibroder Lennart Olsen är kampanjansvarig och menar å sin sida att det gamla kravet har varit förlamande för partiets arbete.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".