Torsdag 9 oktober

12.10: Adolfsbergsskolan vill inte ge skriftliga omdömen

Rektorerna på Adolfsbergsskolan tycker inte att de fått tillräckligt bra riktlinjer för att kunna ge de skriftliga omdömena på rätt sätt till sina grundskoleelever.

Men Skolverket menar att skolan inte kan välja bort detta. De måste ge omdömena. Och Lennart Bondesson, kommunalråd i Örebro, berättar att kommunen jobbar med en handledning som kommer att bli klar efter nyåret.

12.30: Kommuner dåliga på barnkonventionen

Barnombudsmannen Lena Nyberg riktar kritik mot landets kommuner, för att de inte lever upp till barnkonventionen.

I Örebro län är vissa kommuner bättre än andra på detta. I BO:s enkät från 2007 säger Hällefors och Lekeberg att de inte fattat beslut överhuvudtaget om att jobba med barnkonventionen för ögonen. Andra kommuner har fattat beslut, men sedan inte gjort mer än så. 

Kumla är ett av de goda exemplen. De har bl a en kontrollista som används vid varje enskilt beslut.

12.50: Örebroläningar tillåts vara uppfinnarjockar

Örebro och ytterligare fyra län får dela på 66 miljoner kronor för att utveckla medicintekniska innovationer inom vård och omsorg.

Pengarna ska gå till universiteten och sjukhusen i länet och pengarna kommer från Strukturfondspartnerskapet Östra Mellansverige.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista