Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Eftermiddag är en nyhetstalkshow med högt tempo. Allvar blandas med nöje, heta diskussioner, polemik...

Se frågor och svar från chatten med Håkan och Kent den 16 november

Publicerat måndag 16 november 2009 kl 16.14
moderator:Välkommen till vår chatt med Håkan Bergman och Kent Persson! Nu är Håkan och Kent på plats och börjar svara på frågor!
Anders:varför ska privata vårdcentraler kosta mer än vårdcentraler i landstingets regi?
Kent Persson:Jag tycker inte att sjukvården ska kosta mer i privatregi än när landstinget driver den. Det ska vara samma villkor oavsett vem som utför den. Det gör att landstinget och de privata utförarna får samma möjligheter att bedriva en bra sjukvård. Det viktiga är inte vem som utför vården, det viktiga är att den ges i tid och med hög kvalité.
Håkan Bergman:privata vårdcentraler ska egentligen inte kosta mer. de ska kunna genomföra uppdraget till samma kostnader som landstingsdrivna. när man upphandlar är det svårt för då begär man in ett pris för ett uppdrag. de anbud vi fick in blev dyrare och valet var att acceptera anbuden eller att avbryta och inte kunna garantera en bra vård. Lika uppdrag, lika ersättning blir bättre.
Pelle:Håkan, kan du tänka dig att gå till en privat vårdcentral?
Håkan Bergman:Min vårdcentral är f n Karla vårdcentral och jag har hittills varit nöjd med den.
med stud. från:Hur kan en person som saknar adekvat medicinsk utbildning så kategoriskt uttala sig om hur vården skall hanteras?
Kent Persson:Politikens roll är att styra sjukvården och se till att de ekonomiska resurser som finns till förfogande används på bästa sätt. Vi ska se till att sjukvården ges i tid, att den håller hög kvalité och att ekonomin följs. Det kan vi göra genom att styra och genom att arbeta med uppföljningar. Politik kan och ska kunna styra sjukvården utan att ha medicinsk utbildning. Vi är och ska vara medborgarnas företrädare inom sjukvården.
med stud. från:Hur kan en person som saknar adekvat medicinsk utbildning så kategoriskt uttala sig om hur vården skall hanteras?
Håkan Bergman:Jag är folkvald politiker. Och som sådan har jag att utifrån min erfarenhet, mina värderingar och ideologi att utföra ett uppdrag. Till min hjälp har jag ett stort antal människor som har mångårig erfarenhet från vård och även medicinsk kompetens. Jag försöker i mitt uppdrag att undvika att uttala mig, eller i handling, agera kategoriskt.
med. stud. från:Hur kommer psykiatrin att prioriteras inför kommande period? Kommer det ske några förändringar?
Kent Persson:Tack för din fråga. Psykiatrin är ett område som behöver fortsätta att utvecklas. Från oppositionen tror vi att psykiatrin behöver mer resurser för att klara sitt uppdrag. Det handlar bland annat om att tillgängligheten måste blir bättre. Men det handlar också om att rätt vård och stöd ska kunna ges vid rätt tillfälle och på rätt vårdnivå. Det finns mycket att göra för att förbättra psykiatrin i Örebro län både för de unga och för de äldre.
Sara:Hälsoval ger lika villkor för alla vårdgivare inom primärvården i Örebro län. Vad tycker (s) och (m) om Hälsoval?
Kent Persson:Hej Sara! Tack för din fråga. Jag och Moderaterna tycker det är bra med vårdval/hälsoval. det är bra för att patienten sätts i centrum och får en starkare ställning i och med att valfriheten stärks. Varje patient kan då välja vilken vårdcentral man vill ha oavsett om den är landstingsdriven eller privat. Vårdvalet är också bra för att det blir lika villkor för alla vårdgivare och det skapar möjligheter för en bredare mångfald och det gynnar patienterna.
Sara:Hälsoval ger lika villkor för alla vårdgivare inom primärvården i Örebro län. Vad tycker (s) och (m) om Hälsoval?
Håkan Bergman:Vi är för patientens rätt att välja vårdcentral men har varit tveksamma till den fria etableringsrätten. Nu finns en sådan lag och nu gäller det att utforma ett bra häloval i vårt län. Det handlar om att sätta villkor för en fortsatt god, säker och jämlik vård för hela befolkningen och på olika sätt följa upp att det också blir så. Att det blir lika villkor för alla är bra. Lika uppdrag, lika ersättning och uppföljning på samma sätt är bra och bättre ön vad vi nu har med entreprenaderna.
med. stud. från:Hur kommer psykiatrin att prioriteras inför kommande period? Kommer det ske några förändringar?
Håkan Bergman:Vi har prioriterat psykiatrin sedan flera år tillbaka i vårt landsting och också genomfört/och genomför ett stort förändringsarbete med målet att förbättra tillgänglighet, få ett bättre akut omhändertagande och bemötande. Det sker både inom vuxen- och barn- och ungdomspsykiatrin. Det har handlat både om ekonomiska tillskott och andra förändringar. Vi har också stärkt det psykiatriska konsultstödet till vårdcentralerna i länet för att möta en ökad psykisk ohälsa.
Ingela Persson:Vivalla vårdcentral framhålls nästan som ett föredöme. Vårdcentralerna i Arboga och Kungsör är inte granskade. Det finns stora brister där, dålig tillgänglighet, för få läkare, bemötandefrågor o.s.v. Telefonkontakten är undermålig. Hur försvarar ni det?
Kent Persson:Hej Ingela och tack för din fråga. Jag har som du säkert förstår väldigt svårt att svara på din fråga i och med att vårdcentralerna du frågor om ligger i ett annat landsting och därmed utanför Örebro läns landstings ansvars område. Vi ska följa upp den verksamhet som bedrivs i vårt län.
Ingela Persson:Vivalla vårdcentral framhålls nästan som ett föredöme. Vårdcentralerna i Arboga och Kungsör är inte granskade. Det finns stora brister där, dålig tillgänglighet, för få läkare, bemötandefrågor o.s.v. Telefonkontakten är undermålig. Hur försvarar ni det?
Håkan Bergman:Jag vet inte om Vivalla är ett föredöme. Vi har många vårdcentraler i som är landstingsdrivna som fungerar mycket bra och är mycket uppskattade av patienter och befolkning. Vivalla har fått ett tydligt uppdrag och också fullgjort detta på ett tillfredsställande sätt. När det gäller Arboga och Kungsör måste jag hänvisa till landstingspolitiker i Västmanland. Kontakta dom om du är missnöjd med verksamheten där.
moderator:Chatten är öppen i fem minuter till!
Sara:Håkan, kommer ni höja landstingsskatten?
Håkan Bergman:Nej, vi kommer inte att höja landstingsskatten 2010. Landstingets ekonomi för 2011 och 2012 ser för närvarande mycket besvärlig ut. Den höga arbetslösheten och jobbkrisen i Sverige leder till minskade skatteintäkter för landstinget och därför vågar jag inte säga något om dessa år. Målet är att erbjuda en god vård till befolkningen och det tänker vi klara.
moderator:Tack för alla frågor! Tack också till Håkan Bergman och Kent Persson som har svarat! Nu är chatten avslutad.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".