Stafettbloggen - Göran Gunnarsson

Göran Gunnarsson har tidigare varit presstalesman för polisen i Örebro län.

I Rakt på saks Stafettblogg träder kända och okända länsbor fram med en utmaning till dig som lyssnar. De tycker, tänker, retar och provocerar. Först hör du dem i radion sedan kan du reagera och debattera här på webben. 

Man slutar aldrig att förvånas, som gammal polis borde man ju vara ganska "luttrad". De som hänt inom polisen de senaste dagarna har inte bara slagit ner som en bomb de har hackat vårt förtroende i småbitar. Förmodligen i så små bitar att de aldrig går att pussla ihop igen. Om Göran Lindberg vid en kommande rättegång blir dömd för det som hittills framkommit, är det den största skandal som drabbat polisen alla kategorier. Hur kan en högt uppsatt polischef, som dessutom utgett sig för att vara etiken, moralens och jämställdhetens överhuvud, inom polisen? Han har åkt runt, inte bara inom polisen, utan även anlitats som uppskattad föreläsare om sexuella trakasserier och jämställdhet. Han visar sig nu vara den värsta sortens buse som åkt runt och utnyttjat stackars försvarslösa och utsatta småflickor.

Jag förklarade ibland under min tid som presstalesman polisens tillkortakommanden med, att vi är bara ett tvärsnitt av verkligheten, men den här händelsen går inte att förklara. Vad är det som driver en människa att så totalt dominera andra. Denna maktfullkomlighet som i detta fall övergått i ett sjukligt behov borde de finnas beredskap för att upptäcka tidigare. Framför allt i en sån yrkeskår som polisen där arbetet i många stycken går ut på att makt över andra människor. Hur polisen ska kunna återskapa förtroende ser jag dessvärre ingen lösning på. Som om nu inte detta vore nog så kommer Leif GW:s granskning av Dalapolisens utredning om mordet på Pernilla Hellgren. De går kalla kårar på ryggen när jag hör GW berätta att gärningsmannen fanns med i utredningen i ett tidigt skede men att tipset slarvades bort. Exakt samma sak hände vid Örebropolisens utredning om mordet på Sara Andersson. Där fanns också tips om gärningsmannen bara några dagar efter mordet. Men även här slarvades tipset bort vilket försenade ett ingripande mot gärningsmannen med nästan två år. I Örebrofallet var det dock inte så olyckligt att gärningsmannen kunde mörda flera personer, vad vi vet är kanske bäst att tillägga.

De man nu funderar på om detta var en slump att samma misstag görs i två ganska lika mordfall. Ingalunda, och det är med tillfredsställelse jag läser GW:s granskning där han kommer med många kloka förslag. Hoppas bara att rikspolischefen Bengt Svenson lyssnar på Leif GW Perssons förslag. Jag lider med alla poliser som i sin vardag kämpar och sliter och allt för sällan blir uppmärksammande för sina goda insatser.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista