Sigvard Marjasin. Foto: Pavel Flato/Scanpix.

Stafettbloggen - Sigvard Marjasin

Sigvard Marjasin var tidigare landshövding i Örebro län.

I Rakt på saks Stafettblogg träder kända och okända länsbor fram med en utmaning till dig som lyssnar. De tycker, tänker, retar och provocerar. Först hör du dem i radion sedan kan du reagera och debattera här på webben.

Människans behov av tröst sägs vara stort. Vårt behov av läkare är inte mindre angeläget. Låt mig ge några siffror som belyser utvecklingen.

År 1950 var vi sju miljoner som levde här i landet. Samtidigt hade vi 4800 yrkesverksamma läkare. I dag har vi passerat 9 miljonerstrecket, med råge. Det innebär en nära 30 procentig ökning av befolkningen. Men antalet läkare har ökat mycket snabbare. I runda tal 700 procent och uppgår i dag 33 000. M a o vi har sju ggr så många doktorer i dag, som för 60 år sedan.

Men det räcker inte. Vi behöver fler. Det finns förklaringar. En är vetenskapens snabba landvinningar. En annan faktor är att vi lever bättre än tidigare generationer. Därför råder läkarbrist. Ja, inte i storstadsområdena förståss. Den regionala obalansen är påtaglig.

Av olika skäl är det inte praktiskt möjligt att, annat än marginellt, öka på utbildningen vid befintliga universitet. Det enda rimliga är att öppna på en ny utbildningsort.

Finns det mod?

Örebro universitet har vid två tillfällen tidigare ansökt om att få bedriva utbildningen, men fått nej. I vårt län råder total politisk enighet om att Örebro universitet bör få läkarutbildningen. Ett starkt stöd har vi också från omgivande län. Motståndet kommer i första hand från de gamla universiteten, men också från särintressen inom professionen. Historiskt sett har dessa alltid varit mot ökad utbildning. Det var de också när Umeå kom till. Det var man senast när Linköping var aktuell för fyrtio år sedan. Och det är man i dag, när det gäller Örebro.

Nu hänger det på om statsmakterna har kraft och mod att rida spärr mot etablissemangets egoistiska och missunnsamma motstånd. Svaret lär vi få i början av april.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".