Ulrika Lundgren. Foto: Gunilla Östman.

Stafettbloggen - Ulrika Lundgren

Ulrika Lundgren är Förvaltningschef vid Folkhälsoförvaltningen i Karlskoga och Degerfors kommuner.

I Rakt på saks Stafettblogg träder kända och okända länsbor fram med en utmaning till dig som lyssnar. De tycker, tänker, retar och provocerar. Först hör du dem i radion sedan kan du reagera och debattera här på webben. 

Varför anses vissa yrken vara mindre värda än andra?

Mat och lokalvård anses av tradition vara kvinnliga, privata och praktiska frågor. Per automatik har matlagning och städning som professioner, låg status och har låg värdering. Alla kan ju äta och nån gång har man ju städat av lite.

Skillnad mellan värdering av olika yrken skapas helt klart av ett mönster av föreställningar, förväntningar och förebilder. För mig är det självklart att skillnaden varken är slumpmässig eller genetisk. Det finns många yrken inom det traditionellt manliga området som har likvärdiga krav på yrkeskunskaper och erfarenhet, men som har betydligt högre status och ges en högre värdering. Det handlar om att det är kvinnor som i störst utsträckning utför yrken inom kost och städ och därmed har yrkena låg status.

Jag skulle vilja se den skola, eller den äldreomsorg i Sverige som skulle fungera utan dessa kvinnors trogna och lojala insatser när det gäller måltid och städning. Vilken utbildning eller vård eller omsorg fungerar med tom mage?

Men hur skulle man kunna ändra på detta?

Ja, å ena sidan skulle man kunna föra in ordet teknik och få fler herrar att jobba inom kost och städ. Men hur skulle det gå till? Jag tror att vi måste börja i skolan.

De senaste åren visar på en mycket beklaglig nedrustning av hem- och konsumentkunskapsämnet inom skolan. Det är grundskolans minsta ämne med 0,75 % av undervisningstiden. I gymnasieskolan finns det inte alls. Detta ger helt fel signaler.

Gör matlagning och städning till obligatoriska kärnämnen i skolan! Vi behöver skapa nya traditioner, begrava gamla fördomar och kräva politiska beslut om ändrad värdering av kunskapsområdena mat och lokalvård. Vad skulle inte det ge för effekter för statusen på yrken inom måltids- och lokalvårdområdet?

Läs tidigare inlägg:

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".