Stafettbloggen - Mona Keinan

Mona Keinan är student på Örebro universitet och jobbar också ideellt med tjejgrupper i Vivalla, Örebro.

Här träder kända och okända länsbor fram och tycker, tänker, retar och provocerar. Du kan reagera och debattera här på webben. 

Arbetslösheten är stor i Örebro och de flesta som blir drabbade är invandrade och svenskar med invandrarbakgrund. Det är många som har bytt sitt förnamn eller efternamn på grund av att de inte får intervjuerbjudande och de tror att detta beror på deras efternamn eller förnamn som blir ett hinder för dem. Det leder till att många invandrare känner sig utanför samhället och fattar ett beslut som innebär att de känner sig tvungna att bära ett namn som egentligen inte är deras - enbart för att kunna passa in i det svenska samhället!

De som väljer att ha kvar sitt riktiga namn är arbetslösa, endast en del av dem får jobb. Borde inte svenska samhället vara ett samhälle som tar emot invandrare samt ger dem möjligheten att vara delaktig i det svenska samhällets arbetsmarknad? Arbetslösheten är ett stort problem och det är något som vi alla måste agera på, eftersom det är svenska medborgare som förlorar på det.

Skattepengarna går till att försörja andra friska människor som har utbildning. Om situationen försätter som den är idag kommer priset bli dyrt. Ett samhälles ekonomi utvecklas inte och blir inte heller stabil utan alla individens deltagande.

Vad tror ni att orsaken är till att invandrare inte blir insläppta till arbetsmarknaden? Är det deras efternamn som är ett hinder och deras hudfärd? Jag anser att det är varken hudfärgen eller namnet som sköter jobbet utan personen i sig, och samhället är inte ett samhälle utan alla individens deltagande.

Läs tidigare inlägg:

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista